2019. augusztus 2., 15:54

Magyar kézművesség a lévai Barsi Múzeumban

Augusztus 1-jén a lévai Barsi Múzeum épületében nyílt meg a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség által szervezett Magyar kézművesség a Felvidéken című vándorkiállítás.

magyar kézművesség
Galéria
+9 kép a galériában
Fotó: Kaszmán-Saróka Liliána

A tárlat megnyitóján résztvevők a múzeum előtt, a várudvarban gyűltek össze, ahol házigazdaként az intézmény igazgatója, Ján Dano köszöntötte a megjelenteket, majd – a magyarbődi és zoboraljai népdalcsokor átnyújtása után, amivel Göbő Anna és Eszter kedveskedett – a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség ügyvezető alelnöke, Göbő Sándor vette át a szót.

„Ünnepelni jöttünk azokat a hagyományt tisztelő, amatőrként szabadidejükben, munka mellett tevékenykedő kézműveseket, akik – a múlt és a jövő között, a jelenen keresztül – egyfajta hidat építve mutatják meg nekünk a valamikori élet mindennapi tárgyait, ruházatát, eszközeit” – kezdte a beszédét, majd az alábbi idézetet osztotta meg a közönséggel: „Amikor egy művésztől, egy kézművestől vásárol, nem csupán egy tárgyat vásárol! Kísérletezésekkel, sikerekkel és bukásokkal töltött órákat vásárol. A frusztráció és színtiszta öröm napjait, heteit vagy épp hónapjait vásárolja meg. Nemcsak egy tárgyat vásárol meg, hanem a szív egy részét, a lélek egy darabját, egy pillanatot egy ember életéből. De legfőképpen időt vásárol a kézműves számára, hogy azt tehesse, amit szenvedélyesen szeret!”

Göbő Sándor a múzeumigazgatón kívül köszönetet mondott többek között az intézmény munkatársainak, Novák Margarétának és Pleva Péternek, majd hivatalosan is megnyitotta a szlovákiai magyar kézművesek alkotásait felvonultató vándorkiállítást.

A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia és a Felvidéki Magyar Hagyományos Kézművesek Fóruma még 2018 áprilisában hirdette meg az országos kézműves vándorkiállításon való részvételre szóló pályázatot. A pályázatra jelentkező 32 kézműves mintegy 152 alkotása közül 2018. július 27-én a Rozsnyón megrendezett I. Országos Kézműves Konferencia keretén belül szakmai zsűri válogatta ki azokat, amelyek végül bekerültek a kiállítási anyagba. A zsűri a beadott tárgyaknak csaknem 70 százalékát javasolta kiállításra.

A felhívást 2019-ben is meghirdették; az újonnan csatlakozó kézművesek által – új típusú alkotásokkal kiegészülve, már gyékényfonást és gyapjúszövést is bemutatva – mind mennyiségében, mind pedig minőségében frissült a kiállítási anyag.

A lévai Barsi Múzeumban tehát a hagyományos kézművesség sokféle alkotói területe mutatkozik meg. A csipkekészítés, a hímzés, a tojásdíszítés, a bútorfestés és a népiékszer-készítés alkotói területein kimondottan magas szakmai színvonalú alkotások is születtek, de – Göbő Sándor elmondása szerint – dicséretes, hogy a harangöntés és a kolompkészítés formájában már-már elfeledett régi mesterségek újjászületésével is találkozhatunk.

A bővített tárlatanyag, aminek fontos célja az alkotásra serkentés, valamint a felvidéki hagyományos kézművesek bemutatkozásának lehetővé tétele, október 6-ig tekinthető meg a Barsi Múzeumban. A hagyományos alapanyagokhoz, az ősi jelképekhez és mintákhoz való visszatérést szorgalmazó és azokat bemutató tárlatanyagnak az ősz folyamán a budapesti Magyar Népi Iparművészeti Múzeum is otthont ad.

Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána

Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána

Fotó:  Kaszmán-Saróka Liliána

magyar kézművesség
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.