Idős pozsonyi lakosokat mutat be a legújabb fotókiállítás - Képekkel

2021. március 16., 20:20
Radi Anita

Március 15-től a Propeller épületénél tekinthető meg az Egy ember lelke (Duša jedného človeka) című fotókiállítás, amely idős pozsonyi lakosokról készült kivételes fényképsorozatot mutat be.

Fotó: Staré mesto Facebook
Barbora Jančárová fotográfus idős pozsonyi lakosokról készült kivételes fényképsorozata tekinthető meg a Propeller épületénél.

Az Egy ember lelke (Duša jedného človeka) című kiállításon Barbora Jančárová fotográfus művei tekinthetők meg, aki régóta foglalkozik az óvárosi élet feltérképezésével.   

Az alkotásokat a Rázus-rakparton található Propeller épületének ablakaira helyezték el. Az épületben jelenleg egy állandó mintavételi állomás működik, így a tesztekre való várokozás során a lakosok számára lehetőség nyílik megtekinteni a kiállított fényképeket. 

„Ennek a ritka funkcionalista épületnek, tesztelő állomásnak és ezeknek az aktuális üzenettel rendelkező fényképeknek az összekapcsolása varázslatos. Mindeközben a szabadtérben rendezett kiállítás biztonságos kulturális élményt is nyújt” – mondta Zuzana Aufrichtová, Óváros polgármestere a kiállítás kapcsán.

Barbora Jančárová a kiállítást akkor állította össze, amikor maga is karanténban volt. Az izolációt ugyanakkor nem egyfajta szükséges rosszként fogta fel.

A Propeller épületében látható kiállítás Jančárová éppen azon fényképeit mutatja be, amelyeken azokat az idősebb pozsonyi lakosokat örökítette meg, akikkel munkája során rendszeresen találkozott az Óvárosban. Ezek mind csodálatos lelkű emberek, sok tapasztalattal rendelkeznek, és értékes tagjai az óvárosi közösségnek - fogalmazott a fotográfus.

Az Egy ember lelke című kiállítás arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a világjárvány az idősebbekre jelenti a legnagyobb veszélyt, forduljunk ezért kellő érzékenységgel feléjük, tartsuk be a szabályokat és védjük meg őket.

jancarova2.jpg
Fotó: Staré mesto Facebook
A kiállított fotók között megtalálhatjuk a „rózsaszín néni”, vagyis Hedvig asszony fotóját is, aki nagyon ismert óvárosi lakos.
jancarova8.jpg
Fotó: Staré mesto Facebook
jancarova6.jpg
Fotó: Staré mesto Facebook
jancarova3.png
Fotó: Staré mesto Facebook
jancarova10.jpg
Fotó: casopismetropola.sk
jancarova5.jpg
Fotó: Staré mesto Facebook
jancarova4.jpg
Fotó: Staré mesto Facebook