2019. május 17., 12:02

Gondolatok, érzések, emberi felelősségvállalás a vásznon

Amatőr képzőművészek alkotásaiból a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum galériájában tegnap megnyílt a XXII. Képzőművészeti Spektrum. A rendkívül sokszínű tárlaton domináltak a festmények, főleg a tájképek, de iparművészeti alkotások, szobrok és számítógéppel készült művek is helyet kaptak a Csallóközi Népművelési Központ által szervezett tárlaton. 

Spektrum DSZ
Galéria
+15 kép a galériában
Fotó: B. Vida Júlia

A realizmus, a romantika és az absztrakt egyaránt visszaköszön azokról az alkotásokról, amelyeket hobbiból, de magas művészi színvonalon készítettek a képzőművészet szerelmesei. A zsűri által legjobbnak ítélt művek alkotói díjakat is átvehettek.

Köszönöm az itt megjelent és kiállító alkotóknak a munkájukat, azt, hogy nem hagyják el a képzőművészet terepét, ami a gondolatok, érzések, emberi felelősségvállalás kifejezési eszköze is, mondta köszöntőjében Bohumír Bachratý, a zsűri elnöke. Minőségi, magas színvonalú alkotásaikkal bebizonyítják, hogy ebben a világban, ami eléggé problematikus, összetett és nehéz, mégis vannak olyan értékek, amelyeket meg kell mutatni, hangsúlyozta a művészettörténész.

Fotó:  B. Vida Júlia

Ferdics Béla zsűritag, grafikusművész-üvegművész szerint sokféle alkotás látható a tárlaton, nagy részük hagyományos technikával készült, igazi művészeti értékekkel.

Az a fontos, hogy egy-egy mű mit ad nekünk, hogy szólít meg minket és tud-e valamit közvetíteni felénk”

– emelte ki és nagyon sok sikert és alkotói szabadságot kívánt a jelen lévő művészeknek.

Hárman a képzőművészet szerelmesei közül

Boros Erika gyönyörű mandaláival volt jelent a tárlaton, aki egy tanfolyamon sajátította el a mandalafestés fortélyait.

„A harmóniára törekszem festés közben, ami türelemre, nyugalomra tanít. Természetes színekkel, a levelek, a víz és a föld színeivel dolgozom, amibe néha lángoló vöröset, esetleg bordót is belecsempészek” – tudtuk meg tőle. Azt is megemlítette, hogy néhány barátnőjét már sikerült megfertőznie a mandalafestéssel.

Fotó:  B. Vida Júlia

A képzőművészeti spektrum legfiatalabb kiállítója, Miklós Karolina Réka mindössze 16 évesen nevezett be a versenyre. Egy kombinált technikával készült képet festett, mely a természetvédelemre kívánja felhívni a figyelmet.

„Hordozzuk a szívünkön a természetet, óvjuk, védjük” – mesélte alkotásáról a művészpalánta, aki egészségügyi nővérnek készül. Egyelőre még csak saját magának, a saját maga örömére fest, szobája falai lassan megtelnek képeivel. A kiállításra hozott alkotáson öt napig dolgozott.

Fotó:  B. Vida Júlia

Végh Péter a számítógépes kompozíciók mestere, immár ötödik alkalommal vesz részt a tárlaton. Eddig mindig díjazták is, amit nagyon megtisztelőnek tart. A klasszikus technikákat összekapcsolja a számítógépesekkel, geometriai mintákkal dolgozik. A kiállítás katalógusának címoldalára is az ő egyik alkotása került, egy egy irányba néző szerelmespárt ábrázol, ami  szerinte a tartós kapcsolat záloga.

„Andy Warhol Che Guevara című alkotása is megihletett, és magam is készítettem legalább száz kompozíciót, variációt. Sokkal gyorsabban megy számítógéppel a munka, mintha kézzel festeném” – árulta el a pozsonyi Műszaki Egyetemen oktató alkotó.

Fotó:  B. Vida Júlia

A sokszínű, technikák és stílusok gazdag kavalkádját felvonultató tárlat június 7-ig tekinthető meg a Csallóközi Múzeumban.

Spektrum DSZ
Galéria
+15 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.