2023. február 7., 18:54

Galántán állít ki a mátyusföldi festőművész, Pálinkás Ildikó - KÉPEKKEL

Első alkalommal lesz kiállítása Galántán a mátyuföldi festőművésznek, Pálinkás Ildikónak. A Fény az úton tárlat szerzője a pedagógia felől érkezett a művészet világába, ars poeticáját a lélekgyógyító festményekben, tájképekben és a modern festészeti elemek ötvözésével, valamint költészettel is kifejti.

Fény az úton: Pálinkás Ildikó életigenlő, lélektöltő színkavalkádja a Limes Galériában
Pálinkás Ildikó Farkas Veronika tárlatkurátorral
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

„A boldogság nem cél, nem végállomás. A boldogság az út, melyen mindennap jársz” – vallja A boldogság című versében Pálinkás Ildikó, akivel a tárlatra való készülődés során találkoztunk a Pázmány házként ismert galántai épület nagytermében. Sorban szedegeti elő szebbnél szebb festményeit. Némely mű modern ábrázolás, sajátos művészeti elemek vegyítésével. Igazából azonban Ildikó tájfestményei és, ahogy ő mondta, lélekgyógyító képei ragadnak meg. Míg elbeszélgetünk arról, hogyan lehet egy erdőt monokróm színekkel lefesteni elgyönyörködöm a színek pompájában, amit festményei adnak vissza.

A tárlaton, amely február 24-ig tart majd nyitva tájfestmények, lélekgyógyító képek, csendéletek és modern festmények is otthont találtak. Festményeinek zöme olajfestéssel készült, az utóbbi időben pedig erős hajlamot érzett az akrilfestészet és a kombinált technikák, a gold art alkalmazása iránt is.
Pálinkás Ildikó festmények
Pálinkás Ildikó festményei. Lélekábrázolás, vagyis Fény az úton.
Fotó:  Szomolai Andrea
A festés számomra nem csupán hobbi. Sokkal inkább a meditációnak egy olyan formája, amikor megszűnik a tér, az idő. Kapcsolatot teremtek az univerzummal, és kifejezésre jut a legbensőbb énem, a lélek” 

- magyarázza Ildikó, hozzátéve, hogy a tárlat azért kapta a Fény az úton nevet, mert ő maga is – mint minden ember – megjárt egy bizonyos rögös életutat, amelyen meg kellett találnia a fényt. Az önmagára való rátalálásban segített neki a festészet. Festményeit általában sikerül a tárlatok során eladnia, vagy szívesen ajándékoz is idős-otthonoknak, különböző intézményeknek, hiszen fontos számára a jótékonykodás.

Ildikó tanárember, alsó tagozatosokat tanít, valamint a közelmúltban kezdett oktatni a diószegi művészeti iskola képzőművészeti szakán. Szerinte nagy öröm gyerekekkel dolgozni, főleg olyanokkal, akik a művészeti iskolában kiélik a motivációjukat és a kreativitásukat.

Pálinkás Ildikó életében autodidakta módon indult el a festészet. Gyermekkorától kezdve vonzódott a művészet ezen ágához, a zenéhez, az irodalomhoz. Már kiskorától kezdve szeretett volna festeni, de ez valahogy mindig elmaradt. Komolyabban foglalkozni a megvalósítatlan álommal közel öt évvel ezelőtt kezdett. Megszólította az esztergomi festőművészt, Csollár Nellit, aki elindította őt a tanulás útján. Végül Simon Mária Veronika festőtanodájában szerzett diplomát festőművészetből, több mint 30 festészeti technikát tud alkalmazni. 2022 óta tagja a nemzetközi Cserhát Művész Körnek. Önálló kiállítása volt Esztergomban, Léván, Komáromban, valamint már közös kiállításokon is megtekinthetőek voltak művei.

Én a természetben, a tájfestészetben vagy a csendéletben találtam meg a festői önkifejezésemet. Mindig érzés alapján döntök arról, mit fogok festeni. A pillanatok jönnek, nem kell keresni őket” – magyarázta Ildikó.

Pálinkás Ildikó festmények
Pálinkás Ildikó festményei. Lélekábrázolás, vagyis Fény az úton
Fotó:  Szomolai Andrea
A Pázmány Péter Alapítvány galántai székházában február 10-én, pénteken, délután hat órakor.  nyílik meg Pálinkás Ildikó Fény az úton című kiállítása A tárlatot az alapítvány ügyvezetője, Horváth Judit nyitja majd meg. A tárlat február 24-ig látható majd munkanapokon reggel kilenctől délig, vagy előzetes egyeztetés alapján.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.