2021. május 11., 18:07

Andrássy Manóra emlékeznek a betléri kastélyban

Ünnepi fanfárokkal tisztelegnek a rozsnyói járásbeli betléri kastély erkélyéről gróf Andrássy Manó emléke előtt május 15-én, szombaton 17 órakor, a Múzeumok és galériák éjszakáján. Négy hónap szünet után nyitja meg újra kapuit a kastély, amely a koronavírus-járvány miatt volt zárva.

A betléri kastély éjjel
Fotó: Fábián Gergely

Judita Krajčiová, a múzeum menedzsere a TASR-nek elmondta, a Múzeumok és galériák éjszakája minden évben lehetőséget kínál arra, hogy megismerjük őseink örökségét, és érdekes helyeket fedezzünk fel.

A Szlovák Nemzeti Múzeum - Betléri Múzeum  fontos évfordulót, Andrássy Manó gróf születésének 200. évfordulóját ünnepli ebben az évben, a gróf nagy hatással volt a gömöri vasércbányászatra és -feldolgozásra"

– mondta Krajčiová.

A gróf gyűjtő és utazó volt, bejárta a Közel- és Távol-Keletet, Utazás Kelet-Indiában címmel könyvet írt úti élményeiről.

A kastélyt is ő építtette át olyanná, ahogyan ma ismerjük, neki köszönhetően épült fel a régi, kisebb reneszánsz kúria helyén ez az impozáns kastély 1881 és 1886 között. A kastélyt elsősorban vadászkastélyként használta, és itt helyezte el gazdag gyűjteményét is. 1885-ben vadasparkot is alapított, amely ma az egyik legfontosabb erdészeti helyszín Szlovákiában"

- tette hozzá Krajčiová.

A szombati rendezvény látogatói 17-től 20.30-ig kedvezményes belépőjegyet válthatnak az esti tárlatvezetésekre, megcsodálhatják például a grófnő és a gróf lakosztályát, a grófi fürdőszobát, amelyet most először mutatnak meg a látogatóknak.

A múzeum dolgozói arra kérik a látogatókat, tartsák be a járványügyi intézkedéseket, fertőtlenítsék a kezüket és használjanak reszpirátort. A múzeumba 15 négyzetméterenként egy személyt engednek be.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.