2018. szeptember 28., 11:19

A tudomány csodálatos világa: ma van a „Kutatók éjszakája”

Az idén 12. alkalommal Európa-szerte megrendezésre kerül a Kutatók Éjszakája nevezetű ingyenes eseménysorozat, melynek célja közelebb hozni a természettudományt a társadalomhoz, illetve népszerűsíteni a tudományt és a kutatói életpályát. Szlovákiában éjfélig lehet bepillantást nyerni a különböző tudományterületek titkaiba.

Kutatók éjszakája
Galéria
+5 kép a galériában

Plazmafizika, kvantumelektronika, információ- és kommunikációtechnológia, genetika, robotika, nanotechnológia, ásványtan, vagy magfizika – ez csak néhány példa azok közül a tudományterületek közül, amelyek érdekes bemutatóival találkozhattunk ma a pozsonyi Vásárcsarnokban. A fesztivál keretében több tudomány képviselője is megjelent sátraikkal, és nem mindennapi programokkal várták az érdeklődőket.

Az idei Kutatók éjszakájának mottója „A bennünk rejlő tudós”, mellyel a rendezők arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy mindenki megtapasztalhatta már, milyen tudósnak lenni, így hozzájárulhat tudásával a társadalom fejlődéséhez. Az eseménysorozat célja meggyőzni az embereket, hogy a tudomány semmiképp sem unalmas, nehézkes, vagy bonyolult terület és munka. Éppen ellenkezőleg, habár sok türelmet, elszántságot és fegyelmet igényel, nagyon sok kalandot és élményt tud nyújtani, amelyek az embert arra ösztönzik, hogy tovább folytassa munkáját, új felfedezésekre lelkesítik, és folyamatosan felbujtják az emberi elmét.

A mai napon kutatóintézetek, egyetemek, és laborok nyitják meg kapuikat, hogy vendégül lássák az érdeklődőket. Pozsonyban az Óvárosban található Vásárcsarnokban már reggel 9-órától megkezdődött a gazdag és színes rendezvénysorozat.

A legkülönlegesebb programok közé tartozott, hogy a gyerekek találkozhattak, és virtuálisan kommunikálhattak az ESET Android robotjával. Ezen kívül a látogatók kipróbálhatták a  lézerhárfát, megismerkedhettek a tűzhányók lenyűgöző világával, a régészettan sarokban megtekinthették a 3D rekonstrukciós módszerek alkalmazását a történeti embertan és arcrekonstrukció területén,  megismerkedhettek a parkolási politika egyik aktualitásával az SmartParking – intelligens parkolás témájával, de akár plazmát is szelídíthettek. Mindezek mellett számos természettudományos kísérleti bemutató, építőjáték, és legó-robotverseny várta a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

A projekt minden éven leginkább az iskolás gyerekek célcsoportját célozza meg, mivel szeretnék felkelteni érdeklődésüket a természettudományok-, illetve a műszaki képzési területek iránt. A Kutatók éjszakája programsorozat egész éjszakáig tart.

Az esemény főszervezője a Szlovák Kutatási és Fejlesztési Szervezet (Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity), együttműködő partnerei a Szlovák Tudományos Akadémia (Slovenská akadémia vied), az EurActiv.sk internetes oldal, és a Tudományos Műszaki Információs Központ (Centrum vedecko-technických informácií SR).

Kutatók éjszakája
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.