A láttatás varázsa – kortárs női alkotók képei Pozsonyban

2019. június 12., 10:45
Radi Anita

Láttatás varázsa címen a Magyar Képzőművészek és Iparművészek csoportos kiállításának megnyitójára került sor június 11-én a Pozsonyi Magyar Intézet épületében.

Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Pozsonyi Magyar Intézet az idén immár hatodik alkalommal szervezi meg a Több mint szomszéd című magyar kulturális fesztivált Pozsonyban, amely az éven egy egész hónapot felölelő kulturális rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója elmondta, nagy öröm számukra, hogy törekvéseiket számos szlovák és magyar intézmény, és magyar kultúrát szerető személyiség is támogatta.

Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója
Fotó: Radi Anita
Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója

Női alkotók képei mutatkoznak be

Fehér László Kossuth-díjas magyar festő Nemzedékek című kiállításának megnyitója után (június 5-én), így tovább folytatódik a kortárs magyar művészet bemutatása a szlovák fővárosban. Június 11-én a Magyar Képzőművészek és Iparművészek csoportos kiállításának megnyitójára került sor A láttatás varázsa címen. A tárlat többségében a kortárs női alkotók képeit mutatja be.

A klasszikus képzőművészeket könnyebben ismeri a szlovák művészetszerető közönség, azonban a kortárs művészet világa nehezebben tudd elkerülni az érdeklődőköz, így egy-egy ilyen kiállítás, amely a kortárs magyar művészet világát mutatja be, egyúttal egy hidat és egy új kapcsolatot is teremt a magyar és a szlovák képzőművészet és kultúra között – mondta el Molnár Imre.

A Láttatás varázsa című kiállítást Simonffy Márta textilművész, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke nyitotta meg.  Köszöntőbeszédében elmondta, habár egy kisebb kamara kiállításról van szó, de nagyon ügyeltek arra, hogy mindenféle stílus képviseltetve legyen a pozsonyi kiállításon. A jó szomszédi viszony ugyanis azon is alapul, hogy a művészetet kölcsönösen betudjuk mutatni egymásnak, és kölcsönösen betudjuk azt fogadni.

Simonffy Márta, ,a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke
Fotó: Radi Anita
Simonffy Márta, ,a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke

„A művészet hatással van ránk, élményt nyújt és élményt ad. Elgondolkoztat, közöl, és egyben érzelmeket vált ki. Késztet az átélésre, és a tovább gondolásra, hiszen a mű célja a szellemi tartalom átadása, a lényeg feltárása, amelyben egyaránt benne van az érzelem és az értelem. A képzőművészet képes a lélekben zajló folyamatok megjelenítésére. Szavak nélkül kommunikál, és emocionálisan lép velünk kapcsolatban. Átélhető élményt nyújt, és átadja mindazt, ami vele és belőle születik” – mondta el Simonffy Márta.

Hangsúlyozta, hogy a művészetben a felület kezelése, a színek rendje, használata, kiemelése, ritmusa, dinamikája segíti a tartalom és a lényeg kifejezését. Ennek összegző képessége alapján értjük meg az alkotást, éljük át annak lényegét.

Nagy boldogság minden művész számára, amikor valakiben elindít valamit: egy érzelmi vagy egy értelmi folyamatot – fogalmazott Simonffy Márta, aki a pozsonyi kiállítás megnyitóját a következő gondolattal zárta:

Már látom a világot, mert felismerem üzenetét a sárgának és a kéknek, amely kitágul, és érzem az időtlen időt, ami velem marad.

A Pozsonyi Magyar Intézet épületében rendezett kamara kiállításon Vágó Magda, Őry Annamária, Deák Ilona, Mihályfi Mária, Kovács Gombos Gábor, Kecskés András, és Durkó Zsolt képeit tekinthetik meg az érdeklődők.

Fotó: Radi Anita

Magyar alkotók versei a Literárny týždenník-ben

Molnár Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a Literárny týždenník szlovák irodalmi hetilap ez idei év kulturális évadójának tiszteletére egy külön magyar mellékletet jelentetett meg. Ennek a mellékletnek tartalmában olvashatjuk a kortárs magyar költők szlovák nyelvre fordított verseit.

A szerzők között Zsille Gábor, Szentmártoni János és Tóth László költeményei szerepelnek.