2019. június 28., 16:29

Nemzetközi hírű magyar festőművészek alkotásai is láthatók az avantgárd kiállításon Pozsonyban

Törésvonalak – A közép-európai avantgárd művészet 1908-1928 című kiállítás célja az avantgárd művészet történetének feldolgozása és bemutatása. A kiállítás megnyitójára június 27-én került sor a Pozsonyi Városi Galériában (Mirbach-palota).

ava4.jpg
Galéria
+10 kép a galériában
Fotó: Radi Anita

A régió művészettörténészei fél évszázadok adósságuknak tesznek eleget, hiszen első alkalommal beszélik el saját történetüket a világnak. A nagyszabású kiállítás-sorozaton, mely minden helyszínen az adott ország kurátorának felügyelete mellett újonnan épül fel, olyan nemzetközi hírű magyar képzőművészek alkotásai szerepelnek mint Kassák Lajos, Moholy-Nagy László, André Kertész, Tihanyi Lajos, Uitz Béla, Bortnyik Sándor vagy Mattis Teutsch János.

A kezdeményező és projektgazda Olmützi Művészeti Múzeum a V4-országok együttműködését szorgalmazva kereste meg a szlovák, lengyel és magyar partnerintézményeit a felkéréssel.

Az avantgárd művészek művészeti és kommunikációs hálója kerül bemutatásra

Ivan Jančár, a Pozsonyi Városi Galéria igazgatója a rendezvény megnyitóján elmondta, az említett kiállítás az egyik legkomplikáltabb projektje volt a városi galériának az elmúlt húsz évben. A kiállítás előkészületei már három éve elkezdődtek. A projekt ötlete Michal Soukup, az Olmützi Művészeti Múzeum igazgatójától származik.

Egy vándorkiállításról van szó, amely négy országban, és négy városban lesz megtekinthető. Olmützben vette kezdetét, onnan került Krakkóba, jelenleg Pozsonyba van, végül pedig Pécset várja az érdeklődőket. A városi galéria igazgatója ismertette, a kiállítás megszervezése nagyon igényes volt, 8 ország 45 intézményéből volt szükség az alkotások kikölcsönzésére.

Márffy Ödön
Márffy Ödön
Fotó:  Radi Anita

Karel Srp, a kiállítás főkurátora kiemelte, egy kivételes kulturális élményt nyújtó kiállításról van szó, ahol képzőművészeti, fotográfiai, tipográfia, szcenográfiai és filmalkotások láthatók. Kiemelkedő helyen szerepelnek továbbá azok az avantgárd újságok is, amelyek az említett korszak egyik fontos médiumai voltak, és a kapcsolatok megtartására és közvetítésére szolgáltak az egyes művészeti központok között. Az avantgárd lapok többek között Budapestről, Bécsből, Pozsonyból, Zágrábból, Krakkóból, Varsóból és Prágából származnak.

A Pozsonyi Városi Galéria kurátora, Kiss-Szemán Zsófia művészettörténész ismertette, a múzeum három emeletén összesen 308 kiállítási tárgy látható, ebből 219 eredeti festmény, 27 film és filmrészlet, illetve 95 papírmunka másolata, amelyeket azonban tekintettel az anyagukra nem lehet a projekt egész ideje alatt kiállítani. A kiállítás során az avantgárd művészek kivételes művészeti és kommunikációs hálója kerül bemutatásra – mondta a kurátor. A Törésvonalak című kiállítás október 27-ig tekinthető meg a Pozsonyi Városi Galériában.

Pór Bertalan
Pór Bertalan
Fotó:  Radi Anita

A Liszt Ferenc Kamarazenekar ünnepi hangversenye Pozsonyban

A Törésvonalak kiállítás megnyitója alkalmából a Liszt Ferenc Kamarazenekar ünnepi hangversenyére került sor a pozsony-óvárosi Ferences templomban. A Liszt Ferenc Kamarazenekar, amely több mint fél évszázada állandó szereplője a klasszikus zenei élet nemzetközi elitjének, 1963-ban alakult a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős növendékeiből. Fél évszázados működésük során – Sándor Frigyes, majd Rolla János vezetésével – több mint ötven országban jutottak el: felléptek többek között a New York-i Carnegie Hallban, a tokiói Suntory Hallban, a Sydney-i Operaházban, a Buenos Aires-i Teatro Colónban, valamint a párizsi Théâtre de la Ville-ben.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar büszke arra, hogy nemzeti zenekarként Magyarországot, a magyar kultúrát képviselheti és népszerűsítheti szerte a világban. A 2016 óta Tfirst Péter által vezetett együttes, amelyet nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség jellemez, évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra.

Fotó:  Radi Anita

ava4.jpg
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.