2020. november 22., 11:47

Kültéri Lehár Ferenc-emlékkiállítás látható Komáromban

A szigorú járványügyi intézkedések miatti kultúrszomjunkat némileg csillapíthatja a Komárom szívében installált kültéri kiállítás, amely a 150 évvel ezelőtt e városban született, majd világhírnévre szert tett Lehár Ferenc zeneszerző-karnagynak állít emléket. Az Operettkirály pályáját felidéző tárlatanyag megtekintése összeköthető egy belvárosi sétával és akár egy meleg ital elfogyasztásával a környéken nyitvatartó teraszok egyikén. 

Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Hétvégi mustránk során többen szemlélődtek az öt magyar-szlovák nyelvű, szabadtéri panel mellett, hogy a Lehár Ferenc-emlékévben a város jeles szülöttjével kapcsolatos ismereteiket gyarapítsák. A Klapka téri Touristinfo által fémjelzett, egyébként tartalmas és tetszetős összeállítás kapcsán némi sajnálatos gubancot jelent a tény, hogy a paneleket nem időrendi sorrendben állították fel. Ottjártunkkor egy anyuka a lányának éppen megígérte, hogy ha a dátumok alapján gyorsan megleli a helyes sorrendet, akkor e „fejtörő“ helyes megfejtését majd a közeli kávézóban, forró csokival jutalmazza.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A Lehár Ferenc származása és gyermekkora című 1. panel a Mester 1870-88, A mundértól az első sikerekig című 2. az 1889-1902, A bécsi operett megújítója című 3. az 1903-1924, A világhírű zeneszerző című 4. az 1925-1948 közti életútját, a Lehár komáromi emlékezete című 5. panel pedig a helyi Lehár-kultusz különféle megnyilvánulásait mutatja be.

Kedvcsinálóként valamennyi panelről kiragadtuk egy-egy érdekességet. Megtudtuk, hogy Lehár Ferenc a gimnáziumi tanulmányait Budapesten kezdte, de mivel rendesen csak a magyar nyelvet sajátította el, ezért a tizenegy éves fiút nyelvtanulás céljából elküldték a morvaországi rokonokhoz, ahol németül is nagyszerűen megtanult...

A pályafutása nehezen indult az operett világában, mert kezdetben egyetlen ismert szövegkönyvíró sem akart együtt dolgozni a katona-karmesterből lett komponistával.

A kitartása azonban végül kifizetődött, két 1902-ben írt műve (Bécsi nők, A drótostót) meghozta számára a várva várt sikert...

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A Lehár-operettek sikerének titka elsősorban az volt, hogy a Mester újító fantáziával, színvonalas muzsikával és nagy szakmai hozzáértéssel ötvözte a párizsi és bécsi „könnyűzenét“ a Monarchia, illetve a világ más népeinek zenei örökségével, ekképp biztosítva a sajátos leháros hangzást.

Még az életében az a mondás terjedt el, hogy a zenés színpadnak 3 műfaja van: az opera, az operett és Lehár.

Bár ő Bécsben lelt otthonra, a magyar állampolgárságáról azonban az élete végéig nem mondott le, s otthonában is a magyar konyhát részesítette előnyben...

Kültéri Lehár Ferenc-emlékkiállítás látható Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A 20. század 20-as éveinek 2. felében és a 30-as években zseniális művek sorozatával örvendeztette meg a közönséget. Akkor már a világ legismertebb és legünnepeltebb operettszerzőjének számított. Csak 54 évesen házasodott meg: Sophie Meth-tet vette feleségül, gyermekük azonban nem született.

Az 1948. október 24-én elhunyt és a bad ischli temetőben örök nyugalomra helyezett kiválóság életművét 32 operett, közel 200 táncmű és számtalan dal, induló alkotja, amelyeknek köszönhetően még életében elfoglalta helyét az egyetemes zenetörténet jeles alakjai között.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Komáromban a Lehár-kultusz számos megnyilvánulásával találkozhatunk. A szülőházát 1940-ben magyar, majd 1958-ban kétnyelvű emléktáblával jelölték meg, ám a 70-es években lebontották. Annak helyén azonban emlékparkot létesítettek, amelyet róla neveztek el. Ott 1980-ban állították fel az Emil Venkov által készített, 255 centiméter magas szobrát. Ugyanabban az évben állandó Lehár-emlékkiállítást létesítettek a Duna Menti Múzeumban, amely az intémény Zichy-palotabeli részlegén tekinthető meg.

A Városi Művelődési Központ pedig először 1986-ban tartotta meg a Lehár Ferenc Zenei Napokat, amelyeket megújított formája a máig megrendezendő Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny.

Majd 2012-ben alakult meg a Lehár Ferenc Polgári Társulás, amely a Mester emlékezetének a megőrzését és kultuszának ápolását tűzte ki célul – többek között a nevéhez és munkásságához méltó rendezvények szervezésével.

Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Egyébként a Duna Menti Múzeum és a Lehár Ferenc Polgári Társulás együttműködésének köszönhetően egy hónappal ezelőtt nagyszabású emlékkiállítás nyílt a Kultúrpalotában. A komáromi operettkirály című tárlat a Mester születésnapján indított Lehár Ferenc Emlékév programsorozatának keretében 2021. február 12-ig tekinthető meg, a járványügyi szigorítások idején legfeljebb hatfős csoportokban. Arról részletek itt olvashatók: A komáromi operettkirály – emlékkiállítás a Kultúrpalotában - KÉPEKKEL | múzsa.sk (muzsa.sk).

Kültéri Lehár Ferenc-emlékkiállítás látható Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.