2022. november 21., 13:47

Újabb kiadásért kiált Musk életrajzi könyve

Nem kell még leporolni, hisz nem annyira régi, ugyanakkor érdemes újfent elővenni, és a jelen felől újraolvasni Ashlee Vance: Elon Musk című könyvét. Vajon mennyire volt benne a Bloomberg gazdasági újságírójának 2015-ben megjelent életrajzi könyvében napjaink Elon Muskja?

musk
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

2021 januárjában, amikor mit itt Szlovákiában épp az egyik "lockdownnal" küzdöttünk, Musk két szóval akaratlanul megbénította a felhasználóiról adatokat nem gyűjtő, végpontok közötti titkosítást alkalmazó Signal üzenetküldő alkalmazást. A Twitterére – akkoriban még csak saját Twitter-profilja volt – ennyit írt ki: Használj Signalt, százmilliós követőtábora pedig rászabadult az appra.

Végül pedig – erről múlt heti számunkban írtunk –, hosszas alkudozás és jogászkodás után meg is vásárolta a Twittert, amelyen – hogy egyik állandó jelzőjét idézzük – az „excentrikus milliárdos” azzal borzolta a kedélyeket, hogy az amerikai félidős választások előtt egy nappal a republikánusok támogatását javasolta.

Vance tapasztalt tech-újságíró, aki pályáját a nálunk kevésbé ismert, de 1994 óta létező, napi hírlevélből technológiai hírportállá lett The Registernél kezdte, majd a New York Times után a Bloomberg globális hírügynökség következett. Három könyve közül a Tesla-vezérről írt a középső, melyet a magyar olvasók az E.ON támogatásának köszönhetően az eredeti megjelenésével azonos évben már a kezükbe is vehettek.

Aki úgy gondolná, hogy a könyv egy hosszabb interjúfolyam könnyed leirata, téved. Vance először kosarat kapott a tech gurutól, így hagyományos újságírói módszerrel állt neki az adatgyűjtésnek: Musk közeli és távoli ismerőseit, illetve cégeit elhagyó munkatársait kérdezte.

Már közel kétszáz emberrel beszélt Muskról, mire az jelentkezett, hogy talán mégis próbálják meg, bár megjelenés előtt szerette volna elolvasni a könyvet, és ahhoz lábjegyzeteket fűzni, amit magára valamit is adó szerző nem engedhet meg, és természetesen a könyv ezek nélkül, de immár Musk teljes közreműködésével készült el.

A decens megjelenésű, védőborítóval kiadott életrajzi művek átlagához képest elég sok trágárságot tartalmazó kötet már azzal is érdekes lehetne, hogy elénk tárja a világ jelenleg leggazdagabb, egyébként Boris Kollárnyi gyermekkel bíró emberének életútját Dél-Afrikától – ahonnan a szerző is származik – a Szilícium-völgyig, kezdeti sikerei, majd bukásai, végül a csúcsra emelkedése helyszínéig.

A könyv lapjain szinte életének minden területe feltárul, káprázatos iparági sikerek, súlyos kudarcok, cserélődő feleségek és barátnők, bepillantás az amerikai milliárdos elit kívülről láthatatlan világába, párhuzamosan világunk gyökeres technológiai átalakulásával.

Azonban a mások magánéletében való vájkálás archetipikusan kéjes örömérzetén túl  – mely kétségkívül az életrajzi művek fogyasztásának egyik fő motivációja – Ashlee Vance könyve azért is hasznos olvasmány, mert, amennyire lehetséges, megpróbálja feltárni az innovatív világcégek mögött álló, kétségkívül zseniális elme gondolkodásmódját is a különböző helyzetekben. Így nemcsak a geekek és a villanyautózás szerelmesei forgathatják haszonnal.

Ashlee Vance: Elon Musk.Tesla, SpaceX és a fantasztikus jövő feltalálása. HVG Könyvek, Budapest, 2015. 368 o.

Megjelent a Magyar7 2022/46. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.