2020. január 13., 19:45

Szakmai továbbképzést tartott a Keleti Erő

Szakmai továbbképzést tartott a hétvégén Nagyidán, az Ilosvai Házban az öt kelet-szlovákiai néptánctáncegyüttest tömörítő Keleti Erő nevű társulat.

Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Kupec Zsófi

A Keleti Erő 2017-ben jött létre azzal a céllal, hogy a kelet-szlovákiai néptáncegyüttesek szakmai munkáját segítse és továbbfejlessze. Tagjai a dernői Borostyán Néptáncműhely, a szinai Rozmaring Néptáncegyüttes, a nagykaposi Komócsa Néptáncegyüttes, az imregi Pro Cultura Imregh és a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes.

A Csoóri Sándor Programnak köszönhetően ebben az évben is kaptak támogatást, egyebek mellett arra, hogy képzéseket tartsanak. Egy ilyet valósítottak meg a hétvégén Nagyidán, a tavaly augusztusban átadott Ilosvai Házban.

Farkas Zoltán a ritmusgyakorlatokról, a helyes bemelegítésről és a táncosok állóképességének növeléséről beszélt, Diószegi László felvázolta a koreográfiák fejlődését Magyarországon, illetve a táncházakét, azt, most hol tart ez a folyamat, és innen merre lehet innen továbbmenni, Sebők Géza és Sztanó Hédi pedig az archív gyűjtésekről, a néprajzi ismeretekről tartott előadást.

Az Ilosvai Házban rendszeresen tartanak táncházakat, amelyek során mindig egy adott táncdialektus egy-egy településnek a táncát veszik alapul, azt járják. Ennek mintájára a hétvégén „énekházban” folyt az énektanulás, a nótázás.

„Nagy problémának látjuk az együtteseknél az éneket. Táncolni megtanulunk, felöltözködünk, a zenekar játszik, de az énekhang valahogy sántít. Ahhoz, hogy a közönségnek komplex élményt tudjunk nyújtani, szükség van a megfelelő hangzásra is. Ezért Hajdú Flórián, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistája vezetésével folyt az énektanulás” – magyarázta Kupec Mihály, az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

Hozzátette, a Keleti Erő minden csoportja képviseltette magát, az együttesek vezetőit táncosok is elkísérték. A rendezvényeik nyitottak minden érdeklődő számára, így érkeztek Magyarországról is, Encsről, a Csikuska Kulturális Egyesületből és Miskolcról, a Szinvavölgyi Néptáncműhelyből, sőt, Sebestyén Márta is ellátogatott hozzájuk.

„A hangulat fantasztikus volt. Sokan mondták, hogy nagyon hasznos információkat kaptak, amelyeket kamatoztatni tudnak majd a csoportokban” – emelte ki Kupec Mihály, aki szerint a képzések folytatódnak majd, az ezek során szerzett információkat az együttesek átviszik a színpadra, a tanultakat pedig június 27–28-án Nagykaposon, a Keleti Erő-fesztiválon mutathatják majd be, ahol szakemberek értékelik majd az előadásokat.

Addig azonban számos rendezvényt szerveznek még. Ezek közül a legközelebbi a Farsangi vigasságok, amelynek keretében január 30-án, csütörtökön Szepsiben Fekete-fehér címmel nyílik meg Horváth Orsolya és Bánhelyi József fényképkiállítása, amelynek témája a hagyományos népi kultúra, az értékeink megőrzése. Másnap, január 31-én Nagyidán tartanak hagyományos farsangi vigasságot, disznóölés-bemutatóval és táncházzal, majd február 1-jén Perényben rendezik meg a viseletes bált.

Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.