2024. március 21., 09:09

Nyombiztosítás – Letűnt magyarok

A történelmi Magyarország felosztását követően olyan események is beindultak Közép-Európa új határok között létrejött országaiban, amelyekről a nagy történelmi összefoglalókban kevés szó esik.

ablonczy
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

A Felvidéken például akadtak olyan szereplők, akik bár nem voltak magyarok, de valamiképpen a magyar revíziós törekvések mellé álltak, sőt Szlovákia jövőjét nem Csehszlovákiában, hanem Magyarország keretében képzelték el. Ezek az emberek olykor jóhiszemű fantaszták vagy éppen politikai kalandorok voltak, akik pénzért kínálták szolgálataikat.

Ablonczy Balázs történész és kultúrdiplomata ebben a könyvében ezekről az emberekről, valamint a megváltozott körülmények között helyüket és szerepüket kereső értelmiségiekről ír levéltári dokumentumokra és korabeli követi jelentésekre is hivatkozva.

Mindez azonban csak színezi a képet, hiszen a bemutatott személyek igyekezete nem lehetett különösebb befolyással az események alakulására, ugyanakkor a különböző életutak sok tanulsággal szolgálhatnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.