2021. április 30., 16:01

Nyitnak a múzeumok

A múlt héten kinyitottak a december óta zárva tartó múzeumok. A betléri Andrássy-kastély és a Rozsnyói Bányászati Múzeum gazdag programmal készül a kezdődő szezonra. Az azonban még bizonytalan, hogy ezek pontosan mikor és milyen formában valósulhatnak meg.

Andrássy kastély
Andrássy kastély
Fotó: Fábián Gergely

Máté Tímea, a Betléri Múzeum igazgatója rámutat, hogy a tavalyi nyári szezon egyáltalán nem volt tipikusnak nevezhető, hiszen számos nehézség elé állította őket. Majd amikor decemberben szigorodtak a járványügyi intézkedések, a múzeumok is kénytelenek voltak bezárni. Betlérben aki tehette, otthonról dolgozott, de nem állt meg az élet, a kulisszák mögött folytatódott a munka. Az igazgatónő szerint aktivitásaikat átvitték az on-  line térbe, a weboldalukra, illetve a szociális hálóra.

– Négy hónap után, április 20-tól me-gint nyitva vagyunk, a betléri kastély és a krasznahorkaváraljai mauzóleum is. Igaz, egyszerre csak öt látogató mehet be a tárlatvezetővel, de ez is jobb, mintha zárva lennénk. Hogy ez meddig lesz így, mikor változik a helyzet, egyelőre nem tudjuk. Mindenesetre nagyon örülünk, hogy végre jöhetnek a látogatók, és reméljük, hogy ez a szezon más lesz, jobb lesz, mint a tavalyi.

Rövidesen múzeumok éjszakája Betlérben

Az igazgatónő szerint a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz tervezni, hiszen nem lehet tudni, meddig lesznek érvényben az intézkedések. A Közelebbről című tematikus tárlatvezetéseik, előadásaik pillanatnyilag szünetelnek. Reméli, hogy a nyár folyamán ismét lehetőségük lesz ezekhez visszatérni.

A múzeumok éjszakáját május 15-én rendezik Betlérben.

– Akkor is megtartjuk, ha egyszerre csak öt látogatót vihetünk be a kastélyba. Lesznek esti tárlatvezetések a hagyományos útvonalon, illetve különleges tárlatvezetések olyan útvonalakon, amelyeken más alkalmakkor nem járnak a látogatók. Ezt minden évben megcsináljuk, mindig nagy irántuk az érdeklődés. Mindig más a téma, ebben az évben Andrássy Manó grófra fogunk összpontosítani, ugyanis 2021-et I. Andrássy Manó gróf emlékévévé nyilvánítottuk születésének 200. évfordulója alkalmából – mondja az igazgató.

Ennek apropóján olyan tárgyak is előkerülnek a raktárból, amiket a látogatók eddig nem láttak. Megtekinthetik majd a párnát, amelyen Andrássy Manó meghalt, de lesznek például fényképek és egy érdekes étkészlet, amit akkor használtak, ha vadászatok alkalmával villásreggelit tartottak az erdőben. A vendégek kivételesen bemehetnek a történelmi könyvtárba, ahol megtekinthetik Andrássy Manó az Utazás Kelet-Indiákon c. terjedelmes útleírását (1853) többféle változatban. Ez igazi irodalmi érdekességnek számít, és a közeljövőben a Čierne diery polgári társulás és a múzeum együttműködésének köszönhetően szlovák nyelven is megjelenik.

Ezek a kiállítási tárgyak az előző évektől eltérően az idén a múzeumok éjszakája után is a kastélyban maradnak, a szezon végéig a rendes tárlatvezetés során is megtekinthetők lesznek.

– Nagyon örülnénk, ha meg tudnánk tartani azokat a hagyományos rendezvényeinket, amelyeket az emberek szeretnek és várnak, mint például a pikniket, az operaestet vagy a szimfonikus koncertet. Hogy ezekre sor kerülhet-e, nem tőlünk függ. Örülünk, hogy legalább ilyen feltételek mellett nyitva lehetünk. Jó lenne, ha rendezvényeket is tudnánk szervezni, és bízunk benne, hogy már csak jobb és jobb lesz a helyzet – fogalmaz Máté Tímea.

A krasznahorkai vár felújítása kapcsán az igazgató elmondja, folytatódnak az előkészületi munkálatok, ezek részeként a vár alatt eltávolítják a büféket, épületeket, illetve megtisztítják a felső várat és az 5. várudvar vízelvezetésével és a kápolna nedves részeinek szigetelésével is foglalkoznak. Folyamatban van az alsó és a középső vár, illetve a vár alatti rész felújítását magában foglaló közbeszerzés előkészítése, ezt várhatóan ősszel írják ki. Az igazgató hozzáteszi, ahhoz tartják magukat, ami a minisztériumban is elhangzott, hogy 2023 októberében szeretnék megnyitni legalább a vár egy részét.
A Bányászati Múzeum is készül

A Rozsnyói Bányászati Múzeum munkatársai Pavol Lackanič igazgató tájékoztatása szerint a lockdown idején folytatták azt a háttérmunkát, amiről a látogatók általában nem tudnak. Sokat foglalkoztak a gyűjteményekkel, s végre jutott idejük a gyűjtemények digitális feldolgozására, miközben zajlottak kisebb felújítási munkák, és sokat dolgoztak különféle projekteken. Ha az utóbbiak sikeresek lesznek, megvalósításukat az idén és a jövő év elején tervezik. Az igazgató külön kiemelte az online térben végzett munkát, egyrészt a projektek, másrészt a különböző tevékenységeik terén, mint a gyűjteményük darabjainak bemutatása, megemlékezés jelentős személyiségekről, évfordulókról, eseményekről.

Már megkezdték a felkészülést a következő szezonra, amelyet az igazgató szerint a lehető legjobban szeretnének kihasználni. Reméli, hogy a körülmények legalább olyanok lesznek, mint tavaly, és a látogatottság is hasonlóan alakul, ami az elmúlt nyáron a körülményekhez képest jó volt.

– A közeljövőben a múzeumok és a galériák éjszakájára szeretnénk összpontosítani, azt még meglátjuk, milyen formában – jegyzi meg Pavol Lackanič. Elárulja, hogy szeretnék megrendezni a már hagyományosnak mondható rendezvényeiket, például a nyári táborukat vagy a múzeumi napot. Az utóbbit szeptember 10-re tervezik, témája a bányaszállítás lesz. Ezzel a témával kapcsolatban egy kiállítás is készül, illetve a közeljövőben átadnak egy tárnát bemutató diorámát is. A kiállítások kapcsán elmondja, a hónap végéig még látható a Rozsnyói színházi élet című tárlat, s több képzőművészeti kiállítás is tervben van.

– Nemcsak a nyárra készülünk, de lassan ki kell találnunk a tervet a következő téli időszakra is, mert úgy tűnik, a korábbihoz hasonló lesz a helyzet. Az oltásnak köszönthetően talán kicsit jobb, de arra számítunk, hogy bizonyos időre ismét kénytelenek leszünk bezárni. Valószínűleg hasonló módon dolgozunk majd, mint az elmúlt időszakban, ami teljesen más, mint az előző évek gyakorlata, akár a nyári, akár a téli időszakot nézzük – mondja Lackanič.  

(Megjelent a Magyar7 c. hetilap 2021/17. számában) 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.