2022. február 24., 08:54

Nincs rossz könyv, csak rossz olvasó – Hármas kötetbemutató Dunaszerdahelyen

A Szlovákiai Magyar Írók Társasága hármas kötetbemutatót szervezett a magyar széppróza napja alkalmából, amely a dunaszerdahelyi Vámbéry Irodalmi Est nyitórendezvénye is volt egyben.

Kötetbemutatók-Csaplár-SZMÍT
Fotó: Reczai Lilla

Az esten bemutatták Csóka Ferenc Színország lovagja meseregényét, Dráfi Emese Lányregény felnőtteknek című prózáját és Leczo Bence A falu összes férfija című novelláskötetét.

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ Kamaraterme adott otthont a rendezvénynek, amelyen a kötetekből részletek is elhangoztak.

Jancsó Péter, a SZMÍT ügyvezető elnöke magvas gondolatait a magyar széppróza napja keretében nem tudta személyesen megosztani a jelenlévőkkel, ezért az est moderátora tolmácsolta azokat a közönségnek.

Kötetbemutatók-Csaplár-SZMÍT
Fotó:  Reczai Lilla

,,Könyvet – és különösen jó könyvet – írni azonban nem csak érték, hanem komoly munka is. Egy kötet megszületése sokszor hosszú évek munkája, amíg az írót olyan impulzusok érik, amelyek papírra kívánkoznak, amíg olyan kutatómunkát végez, hogy írásának minden szava igaz lesz, amíg a megfelelő szavak megtalálják a helyüket, hogy az írói szándék a befogadóhoz a lehető legközelebb jusson. (…) Egyszer azt olvastam, hogy nincs rossz könyv, csak rossz olvasó. E humoros megállapítás sok igazságot tartalmaz, egy könyvet ugyanis tudni kell olvasni. (…)” – írja köszöntőjében Jancsó, ami végtére is a bemutatott kötetekre nagyon igaz.

Hiszen nem mindegy, hogyan értelmezik Dráfi Emese Lányregény felnőtteknek c. könyvét a tinédzserek, és az sem mindegy, hogyan vélekednek róla a felnőttek. Ugyanez érvényes egyébként Csóka Ferenc művére, a Színország lovagjára, amelyben mást értelmezés játszódik le a gyermekek fejében, mint az idősebb generáció képviselőiben.

Kötetbemutatók-Csaplár-SZMÍT
Balról jobbra: Póda Erzsébet, Dráfi Emese, Leczo Bence és Csóka Ferenc
Fotó:  Reczai Lilla

A rendezvényen Póda Erzsébet mutatta be Dráfi Emese önéletrajzi elemekkel átszőtt kötetét, amelynek fő témája a szerelem, a szeretet és az emberi kapcsolatok. Saját tapasztalatokon alapuló műről van szó, de a fikció is átszövi a cselekményt, amely Dráfi Emese szerelmi szála köré épül. Hogy mennyi az igazság és a képzelet a könyvben, azt az olvasó fantáziájára bízza a szerző.

Csóka Ferenc Színország lovagjának kalandjai tulajdonképpen mesetrilógiának fogható fel. A szerzőt és művét Jakubecz Márta szavai méltatták, moderátori segítséggel. Színország lovagja a tisztaságra, a jóságra törekszik, akinek a tökéletesség lenne a leginkább mérvadó, holott a való életben sem létezik tökéletes élet és tökéletes világ. Színország lovagja valójában mi mindannyian vagyunk, így könnyen bele tudjuk képzelni magunkat a lovag kalandjaiba is.

Az est legifjabb szerzője Leczo Bence volt. A falu összes férfija című novelláskötetében a szerző a minimalizmusra törekedett. A nagy írók  által teremtett formák és történetvezetés is megjelenik a szerzőnél A történetek a falusi és a városi élet kettősét próbálják megörökíteni és szembe állítani egymással, valamint a Russoue-i vissza a természethez elv is megjelenik a kötetben. Erős kezdés egy fiatal írótól, amely még erősebb folytatást kíván.

Kötetbemutatók-Csaplár-SZMÍT
Fotó:  Reczai Lilla

A kötetbemutatók végeztével a szerzőktől dedikált példányok is beszerezhetőek voltak a kíváncsi könyvmolyok számára. Március 9-én a Vámbéry Irodalmi Est keretében Nagy Erika: Elmeséled? című kötetének bemutatójára várják az érdeklődőket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.