2024. június 26., 19:38

Múzeumi nyár a Gömör-Kishonti Múzeumban

A rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeumban a látogatók az állandó kiállítás mellett jelenleg három időszaki kiállítást tekinthetnek meg. Ezek egyike a 2024. május 9-én megnyílt kiállítás, amelynek címe: 80 nap alatt a Föld körül. Híres utazók, egzotikus tárgyak.

Gömör-Kishonti Múzeum tárlatvezetés
Fotó: Gömör-Kishonti Múzeum

A Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében - hála az intézmény 1882. évi alapításának - egész pontosan 465 darab műtárgy található az Európán kívüli, ún. egzotikus területekről. Az előző generáció muzeológusai a 19. század második felében és a századfordulón, a korszellem divatjának megfelelően, nem csupán a régió, Gömör-Kishont vármegye, vagy a korabeli Magyarország területén fellelhető és arra jellemző tárgyak gyűjtésére összpontosítottak, hanem a vármegye területére „beérkezett”, becses egzotikumnak és kuriózumnak számító, ritka értékes tárgyak dokumentálására is.

Jelen kiállítás a Gömör-Kishonti Múzeum gyűjteményében található 36 olyan egzotikus műtárgy bemutatására törekszik, melyek a vizsgált, mintegy száz évet felölelő tárgyidőszakból (1850 - 1950), maradtak fenn az utókornak. A ritka és értékes műemlékek Észak- és Dél-Amerika, Afrika, Ázsia és Óceánia területeiről származnak. 

Ezt az egzotikus hangulatot szeretné az intézmény elhozni látogatói számára a Múzeumi nyár című rendezvényükkel. A Múzeumi nyár című eseményre 2024.június 27-én, csütörtökön kerül sor a Gömör-Kishonti Múzeumban. Délelőtt két szakmai előadással készülnek a diákok számára, amelyek a témához kapcsolódnak. Külföldi, de a miénk! címmel a múzeum egzotikus természettudományi tárgyairól tart előadást Dr. Gálffy Monika biológus. Utazásaim Kelet-Indiában című előadásában a múzeum történésze Mgr. Kerepesi Igor Andrássy Manó utazásairól mesél majd. Délután, pontosabban 15:00 órakor arab nyelvű kalligráfia workshopra hívnak minden érdeklődőt MUDr. Mir Obaiddal, ahol eredeti arab képeslapok készülnek majd.

A rendezvény fő programja 16:30-kor a Sivasakti Kalananda Táncszínház előadása lesz Somi Panni rendező és alapító vezetésével. Somi Panni indológus, bharatanatyam táncos és koreográfus, aki az ELTE-n indológiát tanult, szakterülete az indiai színház, tánc és drámatörténet. Egész életében az indiai tánccal foglalkozott, a táncszínház 2022-ben ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. 

A rendezvény alatt kurátori tárlatvezetéssel megtekinthető a 80 nap alatt a Föld körül. Híres utazók, egzotikus tárgyak című kiállítás a kurátor PhDr. Kerényi Éva, PhD. vezetésével.

Múzeumi nyár

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.