2022. január 28., 08:54

Mintha csak tegnap lett volna – Gyurcsó István-díjjal jutalmazták Dunajszky Gézát

A magyar kultúra napján ünnepélyes keretek között adták át a Csemadok díjait. A Gyurcsó István-díjat a szervezet 2014 óta ítéli oda az arra érdemes személynek. Gyurcsó István a hazai és az egyetemes magyar kultúra elkötelezett tagja volt. Róla nevezték el azt a díjat, amellyel munkatársainak kiemelkedő teljesítményét, vagy a Csemadokban végzett sokéves munkáját ismerik el. Idén Dunajszky Géza kapta az elismerést, akinek nevéhez irodalmi színpad, énekkar, népi zenekar, tánccsoport és esztrádcsoport megalapítása is fűződik. 

Csemadok-2022-díjak
Fotó: Neszméri Tünde

A Kassa-vidéki Debrődön született Dunajszky Gézát nagy megtiszteltetésként érte a Gyurcsó István-díj elnyerése, ugyanis a díjazott Gyurcsóval rendkívül jó barátságot ápolt.

Amikor felmentem átvenni a díjat a színpadra, azonnal megrohantak az emlékek Pista bácsival kapcsolatban. Több mint húsz éven keresztül dolgoztunk együtt, rengeteg jó élmény fűződik a közös munkához.

1963-ban voltam a Csemadok nyitrai főiskolai alapszervezetének elnöke, ekkor látogatott meg Gyurcsó István és Szíjjártó Jenő a Népművelési Intézet nevében a nyitrai pedagógiai fakultáson. Kiderült, hogy a központi énekkarba toboroznak aktív, jó hangú tagokat. Azon a napon összesen huszonhét tagot vettek fel az énekkarba, a legnépesebb csoport a fakultásról volt. Megegyeztünk, hogy az énekkar első összejövetelét Nyitrán tartjuk meg, így megspóroltuk a diákok útiköltségét. Az összejövetelt 1964. november 25-én rendeztük meg, erre úgy emlékszem, mintha csak tegnap lett volna” – nosztalgiázott Dunajszky Géza.

Csemadok-2022-díjak
Fotó:  Neszméri Tünde

Elmondása szerint az 1980-as évektől sikerült a zenei fesztiválokba (Kodály-napok, Csengő Énekszó, Zendülő Ének fesztivál, Tavaszi szél vizet áraszt stb.) belevinni egy flottul működő rendszert, amellyel minden egyes rendezvényt meg tudtak valósítani. A járási, kerületi, országos eseményeken való részvétel szinte kötelező volt.

Dunajszky Géza szerint ezt a mentalitást, hozzáállást kellene valamilyen módon visszahoznia a Csemadoknak. Egy apanázst adni az emberek, főleg a fiatal generáció számára.

"Az emberek érdeklődtek a rendezvények iránt, magyarul énekeltünk, táncoltunk és akkor még nem kellett pattanásig feszült idegekkel várni a népszámlálás eredményeit annak a szomorú ténynek az árnyékában, hogy fogyunk – jelentette ki Dunajszky.

Csemadok-2022-díjak
Fotó:  Neszméri Tünde

Arra a kérdésünkre, hogy miben különbözik a jelenlegi Csemadok és a múltban működő szervezet, így válaszolt:

Régebben még pontosan tudtunk, mikor és mennyi pénzből fog megvalósulni egy-egy rendezvény, ma pedig egyáltalán nem vagyunk biztosak semmiben sem”.

A járványhelyzet természetesen még rátesz egy lapáttal, de Dunajszky szerint a pályáztatási feltételek és az elbírálások sem működnek éppen demokratikus elven. A kultúra iránti szeretetet próbálja a rendszer kiölni az emberekből. S ez nem jó iránymutatás a fiatalokra nézve sem, pedig még mindig vannak olyan fiatal, tenni akaró, a magyar kultúráért harcoló egyének, akiknek tevékenysége létfontosságú.

Dunajszky Géza néhány éve már írásaival és könyveivel szeretné felhívni a figyelmet a hontalanság éveinek borzalmaira, ezeket az írásokat pedig közre is adja, kutatási eredményeiről folyamatosan beszámol.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.