2021. június 13., 09:40

Kulturális és kulináris élmények hete Pozsonyban

Június 13–20. között igazi kulturális és gasztronómiai csemegék közül választhatnak mindazok, akik részt vesznek Pozsonyban a Több mint szomszéd kulturális hét programjain. A rendezvényt immár hetedszer tartják meg, több helyszínen.

Venyercsan Pál
Fotó: Lamos Csaba/ma7.sk

Június 13–20. között igazi kulturális és gasztronómiai csemegék közül választhatnak mindazok, akik részt vesznek Pozsonyban a Több mint szomszéd kulturális hét programjain. A rendezvényt immár hetedszer tartják meg, több helyszínen.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt kénytelenek voltak őszre halasztani, még így is kamarajelleget kapott. Az idén már minden korosztálynak és stílus kedvelőinek igyekeznek a kedvében járni a fő szervezők, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a Magyar Kulturális Intézet.

"Mindenképpen szerettünk volna egy szép és tartalmas programot összeállítani. Nem volt könnyű, hiszen mint mondani szokták, lezárni a kulturális életet egy gombnyomással is lehet, de az újraindítása, újraélesztése már nagyobb feladat. Nagyon optimistán már a szervezés korai szakaszában abban bíztunk, hogy június közepére sikerül olyan helyzetbe kerülni, hogy a fesztivál megvalósulhat. Amire a legjobban kell ügyelnünk, hogy a járványügyi intézkedéseket a legmesszebbmenőkig betartsuk, s még tisztáznunk kell azt is, milyen feltételek mellett utazhatnak be a Magyarországról érkezők. Úgy gondolom, a repertoár színvonalas, izgalmas és elnyeri majd a közönség tetszését" – tudtuk meg Venyercsan Páltól, a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatójától, akit az előkészületek finisében értünk utol.

A járvány miatt a számbeli korlátok mellett a jelenlét is regisztrációhoz kötött. Ez azt jelenti, hogy az egyes programokon minden résztvevőt regisztrálniuk kell, fel kell venniük az adataikat. Jelenleg a színházi előadásokat is csak limitált számú néző tekintheti meg, a nézőtér kapacitásának a felét lehet megtölteni. De Pozsonyban a járványhelyzet egyre javul, és ezért az sem kizárt, hogy a rendezvény idején ennél már többen ülhetnek be a nézőtérre.

Vannak a visegrádi négyek együttműködésének fontosságát hangsúlyozó programjaink is, különös tekintettel arra, hogy július 1-től Magyarország veszi át az elnökséget. Ezért egy nívós dzsesszesttel készülünk, ahol a magyar Hot Jazz Band mellett szlovák, cseh és lengyel énekesek is színpadra lépnek. Ugyanez mondható el az operettgáláról is, amely a szombat esti nagy záróprogramunk lesz, s amelyen négy ország művészei lépnek fel a pozsonyi Metropolita Zenekar kíséretével

– emelte ki az igazgató.

Jelzésértékű, hogy a program védnöke Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere és Zuzana Aufrichtová, Pozsony-Óváros polgármestere. Venyercsan Pál szerint évek óta nagyszerű az együttműködés a város vezetésével, és példás a polgármesterek hozzáállása a rendezvényhez. Megkedvelték a Több mint szomszédot. Egyébként egy komoly anyagi költségvetésű műsorfolyamról van szó, de szerencsére több magyarországi és helyi vállalat is szponzorként támogatta, akárcsak a Visegrádi Alap is, de természetesen a magyar külügyi tárca viseli ennek a legnagyobb anyagi terhét.

"A program valóban színes, természetesen vannak köztük nagyobb léptékűek is, mint Szarka Tamás nyitó hangversenye, de izgalmasnak ígérkezik Dráfi Mátyás és családjának a bemutatása is. Reményeink szerint a legtöbb látogatót a Hviezdoslav téren sorra kerülő szabadtéri programok vonzzák ezúttal is, ahol gasztronómiai élményekben is részük lesz. Abban bízunk, hogy visszatérő vendégeink mellett a pozsonyiakon kívül a környéken élők közül is többen eljönnek. Aki messzebbről érkezik, és megtetszik neki egy-egy program, az megszólíthat bennünket, és mi igyekszünk ezeket a programokat más szlovákiai helyszínekre is eljuttatni" – fűzi hozzá.

A kulturális intézet igazgatója elmondja, bár gazdag a repertoár, még az idei rendezvény sem lehet olyan nagy volumenű, mint amilyeneket az elmúlt években szerveztek, amilyenhez a pozsonyi polgárok szoktak.

"Ami a gasztronómiai fesztivált illeti, akörül még van néhány nyitott kérdés. Nem tudjuk, lehet-e majd kulturáltan, ülve fogyasztani a téren kínált ételkülönlegességeket, vagy pedig kizárólag egymástól távolabban, állva. Bízom abban, hogy a vendégek és a résztvevők megértik, hogy az előírásokat be kell tartani, mert azok az ő érdeküket, biztonságukat szolgálják. Remélem, hogy akárcsak az elmúlt években, az idén is egy nagyon színvonalas kulturális és kulináris élményeket nyújtó fesztiválban lesz részünk. Ősszel pedig további programokkal várjuk az intézetünkbe érkezőket, bízva abban, hogy a járvány már nem tesz keresztbe a terveinknek."

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.