2022. augusztus 13., 19:23

Egy magyar francia szolgálatban

Újabb résszel jelentkezik a ma7 médiacsalád újságíróinak kulturális ajánlója. Filmek, könyvek, zenék. Minden, amit látni, olvasni vagy hallgatni érdemes!

könyv
Fotó: Archívum

A fenti címet annyiban azért pontosítanám, hogy az édesapja volt magyar (Horbulák Zsolt kutatásai nyomán feltehető, hogy családja Nyitra környéki volt) és Tóth Andrásnak hívták. II. Rákóczi Ferenc apródja volt, majd a szabadságharc bukása után Franciaországba menekült, ahol a Bercsényi huszárezredben szolgált. Később diplomataként tevékenykedett az Oszmán Birodalomban.

Fia, Ferenc, vagy, ahogy hivatalosan nevezték: François baron de Tott (1733–1793) francia földön látta meg a napvilágot és már kilencévesen a Bercsényi huszárezred kornétása lett.

Később apja nyomdokaiba lépett és szintén török földön igyekezett magát hasznossá tenni. Életéről Tóth Ferenc szombathelyi történész (akivel a Pozsonyi Casinóban is találkozhattunk annak idején) írt egy alapos monográfiát, amelyet eredetileg doktori értekezésnek szánt. De Tott báró végül a francia forradalom elől elmenekülve Magyarországon, Tarcsafürdőn telepedett le. Az már a történelem fintora, hogy ez a helység ma Ausztriához tartozik. 

Megjelent a Magyar7 2022/32. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.