2022. február 6., 12:43

Az első magyar, aki Londonban szerzett orvosi diplomát

Kőrösi Csoma Sándor (1784–1842) nyelvtudós a tibetológia egyik megalapozójaként vált világhírűvé. Ennek érdekében sokat tett a felvidéki Dukafalván (Dukovce) született Duka Tivadar (1825–1908) brit szolgálatban állt magyar katonaorvos is, aki 1885-ben megírta Kőrösi életrajzát angolul és magyarul is.

duka
Duka Tivadar
Fotó: Archív felvétel/Vasárnapi újság

Duka Tivadar eredetileg jogásznak készült. Az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc idején Görgei Artúr szárnysegédjeként szolgált és a világosi fegyverletételt követően rövid ideig az oroszok foglya volt, de sikerült megszöknie és végül Szilézián és Németországon át egészen Párizsig menekült.

A francia fővárosban számos magyar forradalmárral – többek között Andrássy Gyulával, Batthyány Kázmérral, Teleki Lászlóval, Szemere Bertalannal – találkozott és kötött velük barátságot. Gróf Teleki László javasolta neki, hogy végezze el az orvosi egyetemet, mert az ott kapott oklevélnek nagyobb hasznát veszi, mint a jogi ismereteknek, amelyeket még Eperjesen szerzett.

Nem csak tanáccsal szolgált neki, de közbenjárt az ügyében a párizsi egyetem dékánjánál, Orfilánál is, aki azonban csak akkor volt hajlandó eleget tenni a kérésnek, ha Duka megszerzi a párizsi osztrák követség beleegyezését. Erre azonban nem sok esély mutatkozott, hiszen ott tisztában voltak vele, hogy a honvédseregben szolgált 1849-ben és a felelősségre vonás elől menekült el Magyarországról.

Amikor már reménytelennek tűnt, hogy orvosi diplomát szerezhet, váratlanul felbukkant egy Korponay nevű férfi, aki az amerikai szabad államok ezredeseként mutatkozott be és felajánlotta Dukának, hogy utazzon vele a tengeren túlra,

duka
Duka Tivadar 1864-ben
Fotó:  Archív felvétel

Philadelphiába, ahol elvégezheti az egyetemet és tanulmányai ideje alatt ellakhat a házában. Ez bíztatóan hangzott, és Duka Tivadar Korponayval Londonba ment, hogy onnan aztán tovább utazzanak Amerikába. Az Angliában működő Magyar Bizottság még 15 fontsterling útiköltséget is kiutalt számára. Korponay „ezredes” azonban az angol fővárosban súlyosan megbetegedett és hat hétig lábra sem tudott állni. A kezelésre nemcsak a spórolt pénze ment rá, hanem a Dukának kiutalt összeg is. Korponay megígérte, hogy hamarosan elküldi a 23 fontnyi tartozását, amiből aztán Duka is kifizetheti a hajójegy árát.

A pénz azonban sohasem érkezett meg és a hoppon maradt Duka szorult helyzetében német és francia nyelvtanárként igyekezett egy kis pénzt keresni, miközben angolul tanult.

1851. február 5-én a londoni St. Georges Collegeban megkezdhette orvosi tanulmányait is. A három év alatt még abban a kiváltságban is részesült, hogy mentesítették a tandíj alól (a felvételi lapjára ez a megjegyzés került: „majd akkor fizet, ha tud”), sőt ösztöndíjat is felajánlottak számára, ő azonban ezt szerényen visszautasította. 1853-ban sikeresen államvizsgázott, és az első magyarként orvosi oklevelet szerzett Angliában. Klapka György, a magyar emigránsok vezetője köszönőlevelet is írt az egyetemnek.

Duka egyik tanára, George Pollock különösen kedvelte őt, és amikor befejezte az egyetemet bemutatta őt az édesapjának is, Sire George Pollocknak, az Indiai Brit Hadsereg tábornagyának.

A jeles katona felajánlotta számára, hogy Indiában szolgálhasson katonaorvosként és ennek köszönhetően hamarosan a brit gyarmatbirodalom ékszerének tartott Hindusztáni-félszigeten kezdte meg 20 évig tartó szolgálatát.

Megjelent a Magyar7 2022/5. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.