2022. június 7., 16:32

Az átmenet bizonytalansága

Az első világháború végét követően, de még a trianoni békediktátum megkötése előtt zajlott le az 1918/19-es impériumváltás folyamata. Ezt a rendkívül változó és viharos történelmi időszakot mutatja be Simon Attila történész Az átmenet bizonytalansága című kötete.

könyv
Fotó: Magyar7

A vesztes háború következményeként 1918 utolsó és 1919 első napjaiban a Felvidék jelentős része, a ma Dél-Szlovákiának nevezett térséggel együtt csehszlovák megszállás alá került, az ott élők legnagyobb döbbenetére és megrökönyödésére. Hónapokig tartó bizonytalanság lett úrrá, a demarkációs vonalak, valamint a határok kijelölése mindennapi problémákat, sok esetben megélhetési gondokat okozott. A frontról hazatérő katonákkal megérkezett és elterjedt a spanyolnátha, amely rengeteg áldozatot követelt. Élelmiszerválság volt, a falvakban fosztogatások, tiltakozások sora zajlott le, soha nem látott méreteket öltött a csempészet és a pénzhamisítás. A bajokat tovább tetézte, hogy a napról napra változó képlékeny helyzetben gyakorlatilag két államhatalom működött párhuzamosan a megszállt területeken.

A történelmi Magyarország szétesése és az utódállamok megalakulása közti időszak helyi történéseiről viszonylag keveset tudunk. A trianoni békeszerződés részletei, az országvesztés tragédiája és annak mértéke szinte mindenki számára ismert, de arról, hogy miként ment végbe az átmenet az egyes településeken, mint például Komáromban, Losoncon, Rimaszombatban, vagy Kassán, már lényegesen kevesebb információval rendelkezünk.
simon attila
Simon Attila és Nyitrai Nóra a könyv rimaszombati bemutatóján
Fotó:  Virsinszky Tamás

Ezt a hiányt szeretné pótolni ez a kiadvány, amely elsősorban olyan kérdésekre keresi a választ, hogy a vizsgált régióban élő lakosság miként élte meg az őszirózsás forradalom időszakát, hogyan fogadta a megszállókat és miként alakult az új államhatalommal való viszonya. Egyszóval, hogy zajlott az átmenet, amely során Magyarország lakói csehszlovák polgárokká váltak.

A könyv forrásfeltáró munka, amely szakmai szempontból hiteles, mégis olvasmányos és a nagyközönség számára is könnyen emészthető. Több korabeli fotót, sajtóhírt, idézetet és dokumentumot tartalmaz. A szerző nagymértékben támaszkodik új, eddig nem használt levéltári forrásokra, amelyeknek köszönhetően még inkább kirajzolódnak az adott kor viszontagságai.

A könyvet Roman Holec szlovák, illetve Ablonczy Balázs magyar történész lektorálta, megjelenését a Kisebbségi Kulturális Alap és a MTA BTK Lendület Trianon 100 Kutatócsoport is támogatta. A kiadványt több helyszínen bemutatták már, legközelebb június 7-én 17 órától a komáromi Duna Menti Múzeumban, a Zichy-palotában kerül sor bemutatóra és beszélgetésre a szerzővel.

Megjelent a Magyar7 2022/22. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.