2024. május 4., 15:32

Audrey Hepburn 95 éve született

95 évvel ezelőtt született Audrey Hepburn, több klasszikus film szereplője.

 

Audrey Hepburn
Fotó: wikimedia

Az Álom luxus kivitelben felejthetetlen sztárja, akit később elegáns légies arisztokratikus finom jelenségként ismert meg a filmszerető közönség, Belgiumban, előkelő családban született, apja bankár, anyja bárónő volt.

A későbbi filmsztár a második világháborút Hollandiában vészelte át. Rendkívül vékony alakja többek közt a folyamatos éhezés következménye volt, a filmvásznon ezért látszott aprónak és törékenynek a 170 centi magas színésznő. A háború alatt tapasztalt éhezés, félelem és bizonytalanság egész további életére hatással volt.

Édesapja később anyai nagymamája után Hepburn-Rustonra módosította a nevét. Szülei válása után az édesanyjával és testvéreivel Hollandiába, Arnhembe költöztek. Élete egyik legmegrázóbb élménye volt, amikor édesapja lemondott a családjáról.

Első filmszerepe a közkedvelt Római vakáció volt, Gregory Peck-el, ezért Oscar díjat kapott . További emlékezetes filmjei közül a legismertebbek az Álom luxus kivitelben és a My fair Lady.

Legismertebb filmpartnerei: Humphrey Bogart, Fred Astaire, Cary Grant és Gary Cooper. Saját pályájáról egyszer azt mondta: „A karrierem teljes rejtély számomra. Az első nap óta csak csodálkozom. Sosem hittem volna, hogy valaha színésznő leszek. Soha nem gondoltam volna, hogy filmekben fogok szerepelni. Sohasem gondoltam volna, hogy mindez meg fog velem történni."

Életre szóló barátságot kötött Hubert de Givenchy francia divatdiktátorral, a Givenchy divatház alapítójával. Audrey Hepburn volt a Givenchy leghíresebb ügyfele.

1988-ban az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) jószolgálati nagykövete lett, élettársával és John Isaac fényképésszel jártak Etiópiában, Szudánban, Szomáliában, Salvadorban, Hondurasban, Mexikóban, Venezuelában, Ecuadorban, Bangladesben, Vietnamban, Thaiföldön. Az itt szerzett élményekről tapasztalatokról mindig mély megrendüléssel beszélt. 1992-ben Szabadság Elnöki Emlékérmet kapott a tevékenységéért.

Magánélete nem alakult szerencsésen: mindkét férjétől elvált, kapcsolatai szakítással végződtek, és hiába álmodott nagy családról, csak két fia született.

1993-ban halt meg vastagbélrákban a Genfi-tó melletti házában. 1994-ben két fia, Sean és Luca megalapította az Audrey Hepburn Gyermekalapítványt[

Végakaratának megfelelően vagyonának nagy részét a világ éhező gyermekeinek javára fordítják.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.