2024. augusztus 14., 12:16

Ábris gróf, a várva várt fiú

A Gyürky családról a 17. század első évtizedeitől kezdve egyre több írásos feljegyzés található a különböző okiratokban és dokumentumokban. Nógrád vármegyei köznemesek voltak, és az első Gyürky, akit primus aquisitorként – azaz első szerzőként – említenek, Gyürky István volt. 1634-ben hűséges szolgálatai jutalmaként egy házat kapott Losonc városában és ennek köszönhetően az utódai felvehették a „Losonczi” előnevet.

leporolt
Fotó: Magyar7/Archív felvétel

Az egyik kései leszármazottat, Gyürky Antalt (1817–1890) – mellesleg Madách Imre rokonát – a szőlészeti és borászati szakirodalomban gyakran emlegetik és idézik, ezúttal azonban fiatalabb kortársáról, Gyürky Ábrahámról (1836–1901) lesz szó, akinek világrajöttét édesapja már nagyon várta.

Gyürky Pál (1780 k. – 1860 k.) fontos tisztségeket viselt előbb Nógrád vármegyében, majd később kinevezték Krassó vármegye főispánjává is. Bár köznemes volt, hatalmas birtokokat szerzett, így érthető, hogy szeretett volna egy fiúörököst, akire mindezt örökül hagyja. Első felesége, Bay Franciska azonban csak lányokat szült neki, közülük öt megérte a felnőtt kort. Tíz évig sem voltak együtt, amikor a neje meghalt.

Pál hamarosan új feleséget talált Kapiváry Amália személyében, de ő is csak lányokat szült neki, akik közül három megérte a nagykorúságot. 1834 táján azonban Amália is elhunyt. Gyürky Pált nyolc lánya sem vigasztalta, mert neki egy fiú kellett, aki majd tovább viszi a Gyürky nevet és örököse lesz a kiterjedt terennei uradalomnak.

Már elmúlt ötvenéves, de továbbra sem tett le a házasságról. Most azonban igyekezett olyan nőt találni, akinek nemcsak lánytestvérei, hanem fivérei is voltak. Az sem volt mellékes szempont, hogy kálvinista családból származzon. Vay Ábrahám (1789–1855) gróf jeles közéleti ember volt, főispán, a Magyar Tudományos Akadémia egyi alapító tagja. Kazinczy Zsófiával kötött házasságából ekkoriban már tizenkét gyermeke született: hét fiú és öt lány. Gyürky Pálnak a 18. évében járó Vay Erzsike tetszett meg, és bár több mint harmincöt évvel volt idősebb nála, megkérte a kezét és egy évvel később, az 1836-os országgyűlés végeztével már megtartották a keresztelőt is. Az első gyermek fiú lett! Gyürky Pál anyai nagyapja nevét, az Ábrahámot választotta az újszülöttnek, de az Ábrahámot Erdélyben, sőt az ország nyugati felében, a Dunántúlon is gyakran Ábrisként emlegették.

Gyürky Ábris – a kortársak jellemzése szerint – gyenge fizikumú és kiegyensúlyozatlan idegállapotú ember volt. Ennek ellenére vonzotta a katonaélet és az 1850-es években jelentkezett a császári seregbe. Felmenői a 17. század utolsó évtizedeiben Thököly Imre kurucainak sorait erősítették, sőt II. Rákóczi Ferenc szabadságharcában is részt vettek. Gyürky Ábrahám azonban valamiért a Habsburgokkal rokonszenvezett, sőt a későbbi miniszterelnökkel, Tisza Kálmánnal is párbajozott az osztrák tisztikar védelmében!

1858-ban azonban kilépett a seregből, mert megnősült. Orczy Sarolta (1837–1911) bárónő „a legszebb és legünnepeltebb leányok egyik volt az országban”, írta róla később Eötvös Károly, sőt azt is megjegyzi, hogy „a csárdást senki sem táncolta bájosabban, mint ő, egyike azoknak, akik a csárdást bevitték a főúri termekbe”.

A házaspárnak öt gyermeke született. Gyürky Ábrahám 1866-ban ismét egyenruhát öltött és végig küzdötte a porosz–osztrák háborút. Egy évre rá ezt méltánylandó a császár grófi címet adományozott Gyürky Ábrahámnak, majd Nógrád vármegye főispánjává is megválasztották. Egyik lánya, Alice az olasz Sant Albino grófi família egyik sarjához ment feleségül. Ez a család volt egyébként az, amelynek a házában töltötte utolsó éveit Kossuth Lajos, a turini remete.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.