2020. január 25., 13:26

A magyar kultúra napja Szepsiben - Képgalériával

Emlékünnepséggel emlékeztek meg a magyar kultúra napjáról Szepsiben 2020. január 24-én. A rendezvényen a Csemadok Magyar Helytállásért Torna-Abaújban Díjat is átadták, amelyet az idén Bubenko György és Pelegrin János vehetett át.

Magyar kultúra napja 2020, Szepsi
Galéria
+26 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergely

Petneházy Attila magyar-magyar kapcsolatokért felelős miniszteri biztos, a rendezvény fővédnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, nem véletlen, hogy Kölcsey Ferenc költeményének születését tettük meg a magyar kultúra napjává, hisz Himnuszunkban benne van múlt, a gyökereink, s a gyökereinkből táplálkozó jelen. Hozzátette, ugyanakkor a kultúra szó pusztán fogalommá is alacsonyodhat. „Mi teszi igazán emelkedetté? Mi magunk. Hiszen mi most itt, a jelenben, kultúraőrzők vagyunk. De szükség van arra, hogy kultúrateremtést is végezzünk napról napra. Ekkor eljutunk legfőbb kötelességünkhöz, hogy azon kultúrát, amit megőriztünk és amihez magunk is hozzátettünk, továbbadjuk az utánunk következő generációnak, hisz ez mindannyiunk közös kincse, szellemi és tárgyi emlékeink összessége” – mondta Petneházy Attila. Hozzátette, a rendezvény szervezője, a Csemadok egész 70 éves ténykedése maga a kultúraőrzés, s a legjobb példával jártak előttünk azok, akik ezt ily sok évtizeden keresztül tovább vitték.

Az emlékünnepségen átadták a Csemadok Magyar Helytállásért Torna-Abaújban Díjakat, amelyeket az idén Bubenko György és Pelegrin János vehetett át.     

Mihályi Molnár László, a Csemadok Kassa-környéke Területi Választmány alelnöke zárszavában elmondta, azt ünnepeltük, hogy a magyar kultúra tovább élhet és gyarapodhat, ugyanakkor hangsúlyozta, ezt most megvallottuk, de meg is kell élnünk, az év minden napján. Hozzátette, az idén arra is emlékezünk, hogy száz éve ezt a területet feldarabolták. „Tudatosítsuk, hogy amíg itt élünk, ez a föld, itt, a Kárpát-hazában a miénk lesz! Így kell megőrizni. Hagyományainkkal, kultúránkkal, jövőbe tekintésünkkel, igenis elszántan összetartozva meg is akarjuk őrizni” – mondta Mihályi Molnár László.

A műsorban fellépett Demko András népdalénekes, próza- és népmesemondó, a Szepsi Asszonykórus, Berta Lucia Fanni népdalénekes, Képes Lóránt próza- és népmesemondó, Szitás Ida népdal- és operetténekes, a nagyidai Csemadok Hagyományőrző Csoport, a Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tanulói, valamint a Cserépszín Éneklő- és Hagyományőrző Csoport.
Galéria
+26 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.