2022. október 17., 08:16

23. Országos Citeratalálkozó Nemeshodosban

Idén huszonharmadik alkalommal rendezték meg az országos citeratalálkozót, ahol a felvidéki csoportok – Felsőszelitől egészen Százdig –méltóképpen képviselték a magyar népzenét és egyúttal a magyar kultúrát. A találkozó jelentős mozzanata volt továbbá az is, hogy a Nemeshodosi citerazenekar idén ünnepli 50. jubileumát. 

23. Országos Citeratalálkozó
Galéria
+10 kép a galériában
A 2022-ben alakult peredi Pengettyű Citerazenekar Takács János vezetésével (első kiscsoport)
Fotó: Reczai Lilla

Az ünnepély a nemeshodosi Patócs Lajos emléktáblánál vette kezdetét, ahol a résztvevők megemlékeztek a helyi citerazenekar alapítójáról és vezetőjéről, aki 1972-ben hozta létre a zenekart. Fitos Mária konferanszié felkérte a koszorúzókat, hogy Balódi László polgármester és Nagy Irma koszorúja után helyezzék el az emlékezés virágait az emléktáblánál. A megemlékezésen jelen voltak Patócs Lajos testvérei is, akik számára nagyon megható volt a rendezvény. 

23. Országos Citeratalálkozó_Nemeshodos
Balról: Győri Béla, Nagy Irén, Balódi László és Patócs Lajos testvérei
Fotó:  Reczai Lilla

Balódi László polgármester így fogalmazott az emlékműnél:

Nagy örömmel tölt el, hogy Patócs Lajos bácsi volt az elindítója annak, hogy hagyományt tudtunk teremteni a citerazenekarnak itt Nemeshodosban. Bízom abban, hogy ez a jövő generáció számára is jelentős eseményként szolgál, mert, ha már mi nem leszünk, ők viszik majd tovább Lajos bácsi emlékét."
23. Országos Citeratalálkozó_Nemeshodos
Patócs Lajos emlékszobor
Fotó:  Reczai Lilla

Az országos citeratalálkozót a helyi művelődési házban tartották, ahol nagy volt a nyüzsgés. Százhatvan résztvevő látogatott el a találkozóra Felsőszelitől egészen Százdig, hogy részese lehessen az élménynek. Nem utolsósorban a hodosiak 50. jubileumát is megünnepelte a citeratalálkozó összes résztvevője, amelyet egy ünnepi műsorral koronáztak meg. 

23. Országos Citeratalálkozó_Nemeshodos
Fotó:  Reczai Lilla

A rendezvényt Fitos Mária nyitotta meg, aki nemcsak a jelenlévő szervezetek vezetőit és a szlovákiai magyar citerazenekarokat, hanem a határontúli Boróka citerabarátokat is köszöntötte Bajnáról. Ezt követően Balódi László polgármester a magyar hagyományok értékét hangsúlyozta ünnepi beszédében, és kiemelt három fontos számjegyet: 

Ezen az estén fontos a 23-as, az 50-es és a 29-es szám. Az első az országos találkozót jelképezi, a második a helyi citerazenekar fennállását, a harmadik pedig az október 29-ei választások napját. Egy nemzet ugyanis a kultúrájában és a hagyományaiban él tovább. Aki ismerte Patócs Lajost, tudja, hogy nála nagyobb magyar lelkületű embert ritkán hordott hátán a föld. Ezért sem követhettük el, hogy az emlékoszlopán szlovák felirat is szerepeljen, holott a szlovákiai előírás kétnyelvűsítene minden ilyen jellegű emlékművet. Így is tisztelgünk Patócs Lajos emléke és magyar gyökereink előtt. Erre emlékezzünk október 29-én is" – hívta fel a figyelmet Balódi László.
23. Országos Citeratalálkozó_Nemeshodos
Balódi László polgármester
Fotó:  Reczai Lilla

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke kiemelte az önkormányzat, a Csemadok és a rendezvényért felelős szervek között zajló összmunkát, aminek eredménye volt a citeratalálkozó. 

A citeramuzsikának nemcsak múltja, jelene, hanem jövője is van ebben a községben. Ehhez kell a helyi önkormányzat és a polgármester munkája, a képviselők, a helyi csemadokosok, akik értik és érzik az itt élő magyarok örömét és baját, s természetesen fontos, hogy megyei szinten is ott legyenek azok az emberek, akik megsegítik a csoportok munkáját, a települések ügyeit, hozzájárulnak ahhoz, hogy magyarok tudjunk maradni itthon. Fontos, hogy olyan generációk jöjjenek utánunk, akik szintén meg tudják majd élni hagyományainkat, a kultúrát továbbműveljék, mert csak ekkor tud egy nemzet saját szülőföldjén magyarként megmaradni" – emelte ki Bárdos Gyula. 
23. Országos Citeratalálkozó_Nemeshodos
Bárdos Gyula szól a közönséghez
Fotó:  Reczai Lilla
A következő citerazenekarok léptek fel a világot megváltó deszkákon Nemeshodosban: Pengettyű Citerazenekar – Pered, Kikelet Citerazenekar – Felsőszeli, Viza Citerazenekar – Naszvad, Tardoskeddi Citerások – Tardoskedd, Ebedi Citerazenekar – Ebed, Fürge Ujjak – Királyrév, Sústya Citerazenekar – Naszvad, Vándor Citerazenekar – Tardoskedd, Diócska Citerazenekar – Diószeg, Pengető Citerazenekar – Párkány, Sarló citerazenekar – Nyárasd, Nemeshodosi citerazenekar - Nemeshodos, Százdi citeraegyüttes – Százd. 
23. Országos Citeratalálkozó_Nemeshodos
50 éves a Hodosi Citerazenekar
Fotó:  Reczai Lilla

Az idei Patócs Lajos Díj –, amelyet minden évben olyan citerazenekaroknak adnak át, akik megszakítás nélkül, huzamosabb ideje fejtenek ki kimagasló munkát a citeratársadalomban –, a királyrévi Fürge Ujjaké lett, amelyet ünnepélyesen adott át a csoportnak Nemeshodos polgármestere. 

23. Országos Citeratalálkozó_Nemeshodos
Galéria
+10 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.