2021. november 21., 11:36

Szlovákia története a művészeten keresztül

A Szlovák Nemzeti Galéria műhelyében készült az az új narratív kiadvány, amelyet a galéria a külügyminisztériummal együttműködésben adott ki. A könyvet a héten mutatták be Pozsonyban.

Szlovákia a művészeten keresztül
Fotó: A Szlovák Nemzeti Galéria Facebookoldala

A több mint 400 oldalas könyv Szlovákia történetét mutatja be, a képes kiadványt rövid tematikus ismeretterjesztő szövegek egészítik ki.

Ugyanakkor lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk azon, a kiválasztott 145 művész-szerző hogyan tekint ránk műveiben. Egybevág-e ez a kép a mi felfogásunkkal?”

– jelentette ki a galéria. A kiadvány koncepciója azon a meggyőződésen alapul, hogy a festmények univerzális nagykövetkét funkcionálnak – egy vizuális atlaszként, amely a művészettörténetből a vizuális kultúrába vezet át bennünket” – mondta Alexandra Kusá, a Szlovák Nemzeti Galéria vezérigazgatója és a könyv társszerzője.

Az alkotások időtálló minőségük és tematikai sokszínűségük alapján kerültek kiválasztásra. A galéria szerint a kapott kép azonban nem abszolút, mivel a Galéria gyűjteményei és a szerzők kurátori megközelítése korlátozza azt. A szerzők szerint a könyv poétikailag hangolt fejezetekre tagolódik.

Kusá szerint a szerzők a vizuális atlasz összeállításakor a művet mint műtárgyat a háttérbe helyezték, és a vizuális információit helyezték előtérbe.

Ez lehetővé tette a jobb kommunikációt, s hogy az olvasó megtapasztalhassa a "véletlenül" feltárt közelség varázsát. A kiadványt a külügyminisztérium reprezentációs célokra fogja használni, de szabadon is megvásárolható lesz a Szlovák Nemzeti Galériában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.