2023. március 2., 18:21

Négyszemközt egy sokoldalú, kreatív alkotóval, Fehér Ágnessel

A terézvárosi Művész Mozi előcsarnokában folytattunk tartalmas és élvezetes beszélgetést a dunaszerdahelyi származású Fehér Ágnessel, aki a családjával együtt háromévesen költözött Komáromban. Miután leérettségizett a Selye János Gimnáziumban, Budapesten tanult tovább, később pedig családot is az anyaországban alapított. Nemrég A tükör mögül jelképes címmel jelent meg az első, ám vaskos, egyedi hangvételű könyve, amelyben az olvasóit arra sarkallja, hogy a dolgokat kissé más szemszögből nézzék...

Négyszemközt egy sokoldalú, kreatív alkotóval, Fehér Ágnessel
Az egyedi hangú, elsőkötetes író a saját könyvével
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Nagyon élvezetesek voltak a diákéveim, a „selyés“ légkört, az ottani tanárokat és diáktársaimat is nagyon kedveltem. Egykori versmondóként az akkoriban Kiss Péntek Jóska bácsi által vezetett GIMISZ Diákszínpad tagja voltam, s a Csárdáskirálynőből maradandó pillanatként őrzöm, amikor grófnőként méltóságteljesen vonulhattam le a lépcsőn.

A színpadon szerettem szerepelni, de azon kívül visszafogott vagyok. Bár az írás mindig ott lapult a szívem mélyén, a történeteimet gyűjtögettem, őrizgettem a felnőtt koromig. A különféle művészeti ágak lelkes híveként a budapesti ELTE Bölcsészettudományi Karának történelem – művészettörténet szakára jelentkeztem, s nyertem felvételt. Egyébként az anyukám, Blázsovits Judit is történelem szakos pedagógus a komáromi Eötvös Utcai Alapiskolában. A tanári képesítés megszerzése után történelmet és vizuális kultúrát oktattam, majd ügyfélszolgálatosként szereztem másféle tapasztalatokat“ – mutatkozott be Ágnes.

Kiemelte: amikor kétéves lett, és gyakran aludt az immár 9 éves kisfia, a kreatív írásról, inspirálódásról szóló filmélménye alapján felmerült benne, hogy irodalmi tevékenységet is folytasson.
A filmben egy mentor azt tanácsolta a mentoráltjának: képzeld el, hogy a műved szereplője megjelenik az út végén, s találd ki, hogy milyen a karaktere, mire gondol és mivel foglalkozik, miközben közeledik feléd, majd belép a személyes teredbe. Hozzátette: aztán azon kapod magad, hogy már el is kezdtél írni, vagyis a könyv írja saját magát.

Ez tényleg így van! Én négy hónap alatt, a magánéletemből is merítve, A tükör mögül jelképes címmel írtam meg az első könyvemet, mindenkit arra bíztatva, hogy emelkedjen felül az alap dimenzión, s a dolgokat kissé más szemszögből nézze. Több évig lapult a fiókomban, nem foglalkoztam a kiadásával, mert még nem tartottam magamat elég érettnek arra, hogy az olvasók elé lépjek“ – magyarázta az interjúalany.

Négyszemközt egy sokoldalú, kreatív alkotóval, Fehér Ágnessel
Próbálják a dolgokat kissé más szemszögből nézni...!
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Elárulta: akkoriban elsősorban a kisfia gondozására – nevelésére fókuszált. Az általa összművészeti alkotásnak tekintett, egyedi esküvőjüket is csak később szervezte meg, s amikor a férje megkérdezte, hogy az alapos szervezgetés után mit fog csinálni, rávágta, hogy végre nyomda alá rendezi az első könyvét.

Mivel a párom azt jónak tartotta, sarkallt a kiadására, s mert időközben én is magabiztosabbá váltam, a közölnivalómat 2022 adventi időszakában bátran a világ elé tártam. Az eredeti kéziratomon nem változtattam, de e romantikus kalandregény terjedelmét 544 oldalasra rövidítettem.

A férfi főszereplőjének karaktere 70 százalékban egy általam ismert emberé, akinek nagyon érdekes a személyisége. Ezt az alapot a különféle inspirációim alapján kiegészítettem más jellemvonásokkal, elemekkel. A női főszereplő érdeklődési körében ugyan a saját hobbijaimat is megjelenítettem, de a habitusa az enyémtől eltér. Az osztrák Novum Publishing Kiadó által megjelentetett kötet olvasói egy általam kitalált, hidegháborús kémtörténetbe csöppennek, miközben egy ifjú pár felkutatja a fiú nagyapjának rejtélyes múltját, s meg akar találni egy hölgyet. A Budapesten, vidéken és külföldön is folyó nyomozás során mélyebbre sikerül ásniuk, mint annak elején gondolták volna. Egyre közeleb jutnak a megoldáshoz, de egyre távolabbra kerülnek egymástól. Ezalatt a bohém fiúból komoly férfi lesz, a megfontolt lány pedig fokozatosan kinyílik a világra, s kalandvágyó nővé változik...“ – ecsetelte a könyvével kapcsolatos fontos részleteket.

Úgy érzi, hogy az érdekes történetet érdekes érzelmi vonal színesíti, miközben a fiatalok véleménynyilvánítása és a tervei megemlítése során a saját világlátását is bemutatja az olvasóknak.

Tehát több rétegből épül fel a könyv: lehet csak érzelmekkel és izgalmas kalandokkal teli sztorikéntt olvasni, de lehet kissé mélyebbre ásni a szereplők lelkébe, vagy nagyon mélyre menni – akár a szociológia, filozófia, pszichológia tárgykörébe tartozó elemzések felé“

– foglalta össze a lényegét.

Miután felcsigázta az érdeklődésemet, arra is kíváncsi voltam, hogy hol kapható ez a kötet, s tervez-e könyvbemutatókat.

Az említett kiadó a magyarországi Líra online könyvesbolt-hálózaton át terjeszti az ifjú grafikustehetség,Mátéfy Lili által tervezett borítóval ellátott könyvemet. Az elsősorban édességek forgalmazásával foglalkozó, magánvállalkozó édesapám közreműködésének köszönhetően pedig több felvidéki helyszínen, így a komáromi Madách és Diderot Könyvesboltban, valamint a bősi és párkányi könyvesboltokban is kapható, de az apunál is beszerezhető, akár dedikáltan kérve.

Megjegyzem: a kisebb községekben működő vegyesboltokban könyvek is árusíthatók, így azokban is fellelhető lesz egy-egy darab. Dunaszerdahelyen pedig a Családi Könyvklubban lesz hozzáférhető. Tavaly december 5-től szórólapokon és a www.moly.hu oldalon közzétett hirdetésekben is reklámoztuk a kötetet, amire több visszajelzés érkezett“ – tudatta olvasóinkkal.

Örvendetesnek tartja, hogy a könyvéről az említett oldalon nemrég megjelent egy pozitív hangvételű kritika: „ Az nagyon megmelengetette a szívemet, mert egy olyan jeles, véleményformáló, olvasás-népszerűsítő munkát végző hölgy írta, aki széles olvasóbázishoz szokott szólni. A rövid, ám velős kritikája mellé – mintegy kedvcsinálóként – harmincegy idézetet válogatott ki a kötetemből”.

Négyszemközt egy sokoldalú, kreatív alkotóval, Fehér Ágnessel
Talán majd egy kiállításon a rajzait, festményeit, kézműves kompozícióit is szemrevételezhetjük
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Majd megemlítette, hogy egy évvel ezelőtt Írjunk kreatívan címen saját blogot indított, amely a kreativitásról, kiemelten a kreatív írásról szól, s már a további könyvein is dolgozik.

A blogomban oktató célzatú bejegyzéseket is teszek, és jótanácsokkal segítek azoknak, akik szeretnék megírni a bennük rejlő történetet. Az alapján a későbbiekben akár egy online tanfolyam is elindulhat. Nos, azt a kívánatos író-olvasó találkozókkal együtt azért kell elhalasztani, mert április 22-re várom a második gyermekünket.

Ha a kislányunk is a bátyjához és az apukájához hasonló, jó alvó lesz, akkor a gyermekgondozási szabadságom alatt megszülethet a fejemben most íródó, harmadik regényem. A másodikat ugyanis már megírtam, s azt a baba születése után az utómunkálatokban résztvevő nagy kritikusommal, menedzseremmel, vagyis az informatikus férjemmel együtt nyomda alá rendezzük. Az engem nagyszerűen inspiráló párom mindig azt hangoztatja: olyan egyedi hangon írok, amit igenis hallatni kell...” – mondta el.

Végül az olvasók figyelmét felhívta a www.kreativmozgalom.hu oldalára, ahol kreatív ajándékötletekkel, személyre szabott műalkotásokkal, például egyedi versekkel, ceruzarajz portrékkal, olajfestményekkel, gyöngy díszekkel szolgál az érdeklődőknek, ugyanis a képzőművészet és kézműveskedés terén is szívesen alkot. Búcsúzóul Fehér Ágnes nekem és az olvasóinknak is ezt kívánta: „A szavak ereje kísérjen!“. Kíváncsian várjuk a további könyveit, s talán majd egy kiállításon a rajzait, festményeit, kézműves kompozícióit is szemrevételezhetjük, itthon-otthon...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.