Így ünnepelt Dunaszerdahely - VIDEÓVAL

Szabados Kati 2019. január 23., 11:30

A Magyar Kultúra Napját Dunaszerdahelyen január 22-én magas színvonalú műsorral ünnepelték a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. A rendezvény a Pázmaneum Polgári Társulás és a művelődési központ társszervezésében valósult meg.

A Dunaág Néptáncműhely és a Pántlika zenekar Fotó: Szabados Kati

A népes közönség soraiban jelen volt többek között Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, A. Szabó László alpolgármester, Karaffa János, a Pázmaneum Társulás elnöke,  Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Dr. Horváth Bence, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének titkára, Újpest Önkormányzatának képviseletében Cserna Sándor és Cserna Ilona.

Rajkovics Haizok Melinda, az est műsorvezetője, Sajó Sándor A magyar nyelv című költeményével nyitotta meg a programot, majd Lelkes Boróka, a Vámbéry Ármin Gimnázium diákja, a 10.sz. Szent György cserkészcsapat tagja elszavalta a Himnuszt. Ünnepi köszöntőt mondott Karaffa Attila, a Pázmaneum Polgári Társulás ügyvezető elnöke, Dunaszerdahely város alpolgármestere.

Meg van az már írva

Ünnepi beszédének első részében Karaffa Attila a Himnusz történetéről és nemzetet meghatározó szerepéről beszélt. Kölcsey Ferenc műve, a magyarság nemzeti imádsága összeköti az összes magyart, éljen bárhol is a világon. Nem vehetik el, bár a kommunista idők vezetői megpróbálták rábeszélni Kodály Zoltánt és Illyés Gyulát, írjanak másikat, ne kezdődjön a dolgozó nép himnusza Isten nevével. Természetesen mindketten elutasították a felszólítást. Kodály azt mondta: „Ahhoz sem hozzátenni, sem abból elvenni nem lehet.“ Illyés Gyula pedig csak annyit válaszolt Rákosinak: „Meg van az már írva.“

Képgalériánk:
A Szlovák Nemzeti Felkelés téri óvodások Fotó: Szabados Kati

Karaffa Attila beszédében a hit szerepéről és a magyarságunk megtartásáról is beszélt. Kiemelte II. Rákóczi Ferenc fejedelem vallásosságát és kitért a magyar iskolák fontosságára, valamint magyar hagyományaink megtartására. „Vajon mit kérnének tőlünk az ősök? Talán csak annyit, hogy magyarként éljünk békében és tisztességben szülőföldünkön, közösségünket gyarapítva, és városainkat, falvainkat felvirágoztatva. Ne feledjük hitünket, anyanyelvünket, hagyományainkat!“ Az alpolgármester köszöntőjének teljes szövegét ITT olvashatják.

Gazdag kultúrműsor szórakoztatta az ünneplő közönséget

A Szlovák Nemzeti Felkelés téri óvodások kedves műsora követte a köszöntőt, majd a Dunaág Néptáncműhely és a Pántlika zenekar előadása következett. Ezek után Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke mondta el ünnepi beszédét, amelyben a magyar kultúra megtartó erejét emelte ki. Az elnök kifejezte örömét afelett, hogy Dunaszerdahelyen is nagyon sokan jöttek el közösen megünnepelni a Magyar Kultúra Napját.

A továbbiakban a dunaszerdahelyi Szent György Kórus, majd Bertók Tóth Katalin, a Black and White zenekar tagja énekelt. Ezután újabb szavalat következett, kollégánk, Rajkovics Péter Század című saját versét adta elő.

„... És mégis itt vagyunk.
Felvidék szívében
Kölcsey magyar imáját
ünneplő közönséggel,
határtalanul együtt, ...“

A vers komolyságát a Dunaág idősebb táncosainak lendületes, jókedvű tánca ellensúlyozta. A program utolsó részében Antal Ottó és Both Alexandra nemzeti érzelmű dalokkal álltak színpadra.

A műsor a Himnusz közös eléneklésével zárult, amit ünnepi fogadás követett. Itt Hájos Zoltán polgármester megköszönte a szereplőknek, hogy munkájukkal hozzájárulnak a magyar kultúra fennmaradásához a Csallóközben.

0 HOZZÁSZÓLÁS