2023. január 15., 11:30

Masculinity Manifesto - Végre egy hasznos kiáltvány

Recenzensi közhely, hogy bizonyos íróknak egy témája van, és azon dolgoznak egész életükben. Ryan Michler esetében ez biztosan így van, szenvedélyesen foglalkoztatják őt a XXI. századi férfiidentitás kérdései. Írt is róla egy kiáltványt!

könyv
Fotó: Archívum

Mi itt, Közép-Kelet-Európában jól tesszük, ha óvatosak vagyunk a kiáltványokkal, hisz egy alig húszoldalas kiáltvány 1848-ból nagyon hosszú időre meghatározta térségünk fejlődését. A nálunk egyelőre bemutatásra szoruló, az Egyesült Államok konzervatív köreiben azonban rendkívül népszerű „férfiinfluencer” második könyve esetében nem kell hosszú távú negatív hatásoktól tartanunk, sőt…

A feleségével és négy gyermekével az Egyesült Államok Maine tagállamában élő Ryan Michler nem definiálja magát íróként, amikor bemutatkozik, azt mondja, ő a Férfiak rendje (Order of Man) podcast alapítója és hostja, tehát elsősorban podcasteri identitását helyezi előtérbe. 

Magyarországon egyre komolyabb podcastkultúra van kibontakozóban. Természetesen egyelőre az életmód típusú tartalmak vannak többségben, de erős az üzleti vonal is, és nagy a rétegzettség kulturális téren is, lévén szó bizonyos vonatkozásában értelmiségi rétegműfajról. Itt, a Felvidéken, félmilliós közegünkben azonban a „nagy podcastrobbanás” még várat magára, így tájainkon, bizonyos kor felett annak értelmezése is nehézségekbe ütközik, hogy valaki foglalkozását tekintve podcaster.

Az Egyesült Államok azonban egy 331 milliós piac, az angol nyelvterület pedig ennek sokszorosa, így a podcastok monetizálhatósága nem összehasonlítható azzal a 15 milliós mentális kerettel, amelyben a magyarul beszélők léteznek.

Ha ránézünk a hatalmas szakállú, kockás inges, baseballsapkás Mychlerre, ráadásul olyan képen, amelyen a farmján a távolban felsejlik néhány pick-up is, amivel vasárnap templomba járnak, gyermekeit pedig otthon iskoláztatja, mivel nem bízik az állami oktatási rendszerben, nem marad kérdésünk azt illetően, hogy az amerikai politikai palettán hova kell őt besorolnunk, még ha direkt politikai tartalmakat nem is gyárt. Az eredetileg fogászok pénzügyi tanácsadójaként dolgozó műsorvezető podcastja e számunk megjelenése idején a 1010. adásánál jár. Korábban heti két, újabban heti három adással jelentkezik, és büszke rá, hogy még soha, egyetlen adást sem hagyott ki. Műsorába sikeres amerikai férfiakat invitál hétről hétre, az élet minden területéről. Természetesen csak az eddigi ismertebb vendégek felsorolása könnyedén kitöltené a rendelkezésünkre álló terjedelmet, így ettől eltekintünk. Szeptemberben megjelent könyve azonban nem egy „best of” válogatás az interjúiból, bár ha innen a távolból adhatok neki egy ötletet, azzal is érdemes volna próbálkozni, hanem a foglalata mindannak, amit az elmúlt több mint ezer adásban, önmagát és másokat faggatva keresett. 

A woke-ista Amerikában sokszorosan stigmatizált sikeres fehér férfi arra keresi a választ, posztmodern utáni korunkban mit jelent férfinak lenni, veszélyesek/veszélyeztetettek-e a férfiak, és tágabb értelemben „mi dolguk a világban”. Könyvét útmutatónak szánja a férfiasság helyreállításához „egy olyan kultúrában, amely fáradhatatlanul dolgozik annak felszámolásán”. A könyv természetesen amerikai fókuszú, így némely megállapítása itt, Európában túlságosan is sarkosnak tűnhet. Szeretném hinni, hogy a helyzet ezeken a földrajzi végeken még nem annyira rossz, ezzel együtt is hasznos szempontokat kaphatunk általa a férfiidentitás mibenlétéhez, s ezáltal önmagunk jobb megértéséhez. 

Azok a hölgyek, akik valamilyen alkalomból megajándékoznák a párjukat, ezzel a könyvvel nagyon nem nyúlhatnak mellé. Üröm az örömben, hogy a szerző webáruházából a könyv árával megegyező összegért szállítják ki Szlovákiába, így érdemes az e-könyv változatban gondolkodni, azt meg bajos átadni…

Ryan Michler: The Masculinity Manifesto: How a Man Establishes Influence, Credibility and Authority. Salem Books, 2022. 256 o.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.