Brumiarc és írója is bemutatkozott a könyvtárak hetén Dunaszerdahelyen

Szabados Kati 2019. március 09., 13:45

Március 4-től 9-ig tartott a Szlovákiai Könyvtárak Hete, amelyre a Csallóközi Könyvtár gazdag programmal készült. Könyvtárismereti órákat tartottak a legkisebb olvasóknak és több író-olvasó találkozóra is sor került, felnőtteknek, gyerekeknek egyaránt.

Dedikálás Fotó: Szabados Kati

Az elsőosztályos gyerekek a könyvtár rejtelmeibe kaptak betekintést a rendhagyó órán. Molnár Kantner Évától, a dunaszerdahelyi könyvtár ifjúsági részlegének felelősétől megtudták, hogyan működik a kölcsönzés, milyen rend szerint sorakoznak a könyvek a polcokon.

„Ilyenkor mindig beszélgetek velük a saját olvasási élményeikről, illetve arról, hogy mit olvasnak nekik a felnőttek, hiszen elsős kisgyerekekről van szó, akik még csak most tanulnak olvasni. Mindig igyekszem ezeket a beszélgetéseket játékos formába önteni, hogy a gyerekekben vágyat ébresszek az olvasás iránt. A cél az, hogy jól érezzék magukat és ezért máskor is szívesen jöjjenek el a könyvtárba” – mondta a könyvtáros.

Március 8-án több esemény is zajlott a könyvespolcok között. Már reggel nyolctól jöttek a gyerekek, akik az ifjúsági könyvtár után az olvasóteremben találkoztak a Brumiarc című mesekönyv írójával, kollégánkkal, Rajkovics Péterrel.

Képgalériánk:
Rajkovics Péter és Molnár Kantner Éva Fotó: Szabados Kati

„A gyerekeknek mindig különleges élményt jelent, ha találkozhatnak az íróval. Azzal, aki megálmodta a kedves mesehőst, akit lehet faggatni és aki érdekes részleteket árul el a történetről, annak megírásáról” – magyarázta Molnár Kantner Éva, aki a vendéglátó szerepét vállalta magára az író-olvasó találkozón.

A Csallóközkürti Alapiskola tanulói és a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola elsősei először kicsit izegtek-mozogtak, vagy éppenséggel álmosan merültek el saját kis világukban. Ám az egyre érdekesebbé váló beszélgetés során fokozatosan felélénkült a figyelmük, hozzászóltak az író beszédéhez, válaszoltak a feltett kérdésekre. Mikor arra került a sor, hogy ők kérdezhettek Brumiarcról, egymás után emelkedtek a kis kezek a magasba. Mindenre kíváncsiak voltak, főleg a kismackó következő kalandjaira. Rajkovics Péter ugyanis elárulta, hogy az eddigi két mesekönyvet tavasszal egy harmadik követi.

Képgalériánk:
A kíváncsi gyereksereg Fotó: Szabados Kati

Rajkovics Péter írói tevékenysége már gyerekkorában elkezdődött. Elmondta, hogy először verseket írt, majd később prózát is. Mesekönyvének első kötete 2013-ban jelent meg Brumiarc és a Kicsi címmel. A kismackó a 2017-ben kiadott második könyvben a cirkuszt és az ott szereplő állatokat ismeri meg, és ebben az évben várható a folytatás.

„Minden ízemben, véremben csallóközi vagyok, ragaszkodom Dunaszerdahelyhez, ezért Brumiarcot a harmadik könyvben idehozom. Egy medve a Csallóközben nem éppen tipikus, de azt gondolom, érdekes kalandokat fog átélni, akár Dunaszerdahelyen, akár a környéken”

– árulta el az író. Hozzátette, nagyon szeret gyerekekkel találkozni, beszélgetni.

Körülbelül 70 könyvbemutatót tartott az elmúlt években, nem csak a Csallóközben. Losoncon például igazi medvetörténeteket is hallott a gyerekektől, akik szeretnek hozzászólni a mesékhez. Rajkovics Péter elmondta, hogy a rövid írások, amelyeket egy nyolcéves is el tud pár óra alatt olvasni, pozitív olvasási élményt szereznek a gyerekeknek, és így könnyebben megszeretik az olvasást.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS