2019. november 10., 14:39

Ünnepelt a Zobor-vidéki Csemadok

November 9-én tartotta ünnepi ülését a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya Pogrányban. A régióban elsőként Nyitragerencséren alakult alapszervezet 1949-ben, amely országos szinten a harmadik alapszervezet volt, Pogrányban 1949. május 15-én jött létre a Csemadok.

Csemadok Nyitra
Médialapozó

A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség 1919. március 5-én alakult meg, néhány év alatt létrejöttek az ország szinte összes magyar településén a Csemadok alapszervezetei, amelyek hiánypótló tevékenysége a mai napig fennmaradt, és végzik áldásos tevékenységüket a régió magyarságának fennmaradásáért – mondta a köszöntők előtt Čerman Dominika, az ünnepség moderátora.

Gyepes Lajos, a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának elnöke emlékeztetett, a zoboralji magyarság szórványként nagyon nehéz helyzetben dolgozik, a hagyományőrző csoportoknak köszönhetően a kultúra él, de az iskolák kiüresedésével veszélybe került a magyarság. Ennek ellenére szerencsére a rendezvényekre megtelnek a kultúrházak és a járás 16 Csemadok alapszervezetében 900 ember dolgozik.

Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára is kiemelte beszédében a régió nehézségeit: a bécsi döntéskor sem csatolták vissza a területet, tehát a Zoboralja magyarsága száz éve kisebbségben él. Görföl szerint emlékezni kell a nagy ősökre is, akik megmutatták az utat, akik munkáját folytatni kell az itteni magyarság érdekében. Az összetartozás és összefogás fontosságáról is szólt beszédében az országos titkár.

A köszöntők után a pogrányi alapiskola volt diákja és édesapja lépett színpadra. Göbő Anna és Sándor megzenésített verseket adott elő. Majd átadták a Hűségért emléklapokat a Csemadok alapszervezetek mellett működő hagyományőrző csoportoknak, valamint azoknak a személyiségeknek, akik munkájukkal nagyban hozzájárultak a magyar kultúra fennmaradásához és továbbadásához a régióban.

A kitüntettek nevében Matyus Etelka köszönő levelét Gál Erzsébet olvasta fel. Kiemelte: „Nagyon sok településen a Csemadok kiállása nélkül ma nem lenne magyar iskola, nem lenne kultúra, nem élnének hagyományaink, nem lenne magyar szó. Sok településen itt, a Nyitrai járásban is, iskola híján nincsen más közösségi tér, ahol a magyarságunkat ilyen intenzíven megélhetjük. Köszönhető mindez azoknak az embereknek, akik ma itt ülnek a teremben és mindenkinek, aki a Csemadok családjához csatlakozva hozzá tesz valamit a Szövetség életéhez.”

A program végén fellépett a tavaly megalakult Kubók Gyermek Néptáncegyüttes, akik egy évvel ezelőtt alakultak meg, és zoboralji táncot adtak elő, majd a Pogrányi Nagyharang Hagyományőrző Csoport férfikara.

Az ünnepség résztvevői megtekinthették a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely kiállítását is, hiszen az ünnepi műsor a Zoboralji Örökség Őrzői Őszt Fesztiválja keretében valósult meg.

Csemadok Nyitra
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.