Rozsnyó ipari öröksége könyvben

Fábián Gergő 2019. március 22., 08:16

Bemutatták a Rozsnyó és Miskolc - ipari örökség című könyvet, amely egy határon átnyúló együttműködés eredményeként tárja az olvasók elé elsősorban Rozsnyó, Rozsnyóbánya gazdag ipari örökségét.

Fotó: Fábián Gergő

A Rozsnyói Bányászati Múzeum mellett működő MEDZA Polgári Társulás adta ki a kétnyelvű kötetet, amely az Interreg V-A Magyarország – Szlovákia 2014-2020 határon átnyúló együttműködési program „Együttműködés és hálózatosodás a közös ipari örökségünk védelme érdekében” című projektje keretében született meg.

Fotó: Fábián Gergő

A rozsnyói Sentinel Élményközpontban tartott rendezvényen Pavol Lackanič, a Rozsnyói Bányászati Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd a múzeum munkatársai olyan témakörökről tartottak előadásokat, amelyek kisebb-nagyobb terjedelemben a könyvben is helyet kaptak. Mogyorósi Norbert a gömöri drótkötélpályákat ismertette, Gabriela Kolesárová a Pozsálón álló menedékház történetét mutatta be 1989-ig, Horváth Pál pedig a 3D vizualizációról beszélt, illetve arról, ennek a technológiának a segítségével hogyan hozta létre Rozsnyóbánya egykori pari részének modelljét.

Fotó: Fábián Gergő

Jarka Neubauerová, a múzeum munkatársa elmondta,

a könyv a MEDZA Polgári Társulás, a Rozsnyói Bányászati Múzeum és a magyarországi Észak-keleti Átjáró Egyesület együttműködésének eredménye.

Fotó: Fábián Gergő

A kötet nem szakkönyv vagy monográfia, a célja, hogy olvasmányos formában közelebb hozza az olvasóhoz Rozsnyóbányát, a helyi ipari örökséget, mindezt számos korabeli fényképpel kiegészítve, valamint bemutassa az elvégzett terepmunka eredményeit.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

Pavol Lackanič köszönetet mondott mindenkinek, akik az elmúlt 18 hónap alatt együttműködtek a kiadvány készítőivel, megosztották emlékeiket, fényképeiket és más anyagokat, amelyeket a kötetben felhasználtak, illetve felhasználnak majd további munkájuk során. „Ez a könyv önökről is szól” – fogalmazott az igazgató.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

A rendezvény végén a résztvevőket megajándékozták a kiadvány egy-egy példányával.

0 HOZZÁSZÓLÁS