2018. december 11., 21:10

Programajánló: A csallóközi karácsonyi szokásokról ad elő Nagy Iván

December 12-én este hat órakor kezdődik Nagy Iván néprajzkutató Pogány kori elemek a csallóközi karácsonyi népszokásokban című előadása a Csallóközi Múzeumban Dunaszerdahelyen. A vetítéssel egybekötött előadás a magyar népi hagyományokat mutatja be érdekes megközelítésben.

csallokozi-karacsonyi-nepszokasok
Fotó: Nagy Iván

Az előadás vezérfonala a kereszténység előtti kultúrelemek és az évszakhoz fűződő szokások, valamint a hiedelemvilág beépülése a keresztény magyar szokásokba. Felöleli az egész karácsonyi ünnepkört, Andás naptól egészen farsangig.

A kutató kiemelten foglalkozik a Csallóközre jellemző hagyományokkal, a keresztény és nem keresztény eredetű szokások egymásra hatásával és több évszázadon keresztül húzódó alakulásával. Részletesen bemutatja a múlt században még élő népszokásokat, olyan érdekességeket is elmond majd, amelyek csak a csallóközi falvakra voltak jellemzőek.

Az András és Luca napi szokások mellett fény derül majd olyan dolgokra is, hogy milyen volt a csallóközi Mikulás, milyen szómágiát használtak az ünnepi asztalnál szenteste, hogy mi is volt az a József kalap és hogy mit csináltak aprószentek napján a csallóközi legények.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.