2019. február 22., 14:07

Petőfiből jöttem: Kurdi Gábor népzenész önálló estje Tornalján

„Petőfiből jöttem“  címmel került sor Kurdi Gábor önálló estjére Tornalján. A magyar miniszterelnökség által működtetett Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa, a Népművészet Ifjú Mestere, az est során a magyar nyelvterület különböző tájegységeinek népzenéjét szólaltatta meg különféle hangszereken, amelyeknek egy részét saját maga készítette.

Petőfiből jöttem: Kurdi Gábor népzenész önálló estje Tornalján
Galéria
+4 kép a galériában

„Igazándiból amit én tudok segíteni az itt lévő közösségnek, hogy néptáncot és népzenét tanítok. Ennek révén is közelebb kerülnek egymáshoz a gyerekek. Nagyon fontos, hogy megismerjék saját gyökereiket ezáltal. Én mint hangszerkészítő is tevékenykedem, és különböző népi hangszereket hoztam el megmutatni, ezekről mesélek is, hogy hogyan készültek el, mi szól benne egyáltalán, illetve meg is szólaltatom ezeket“ – mondta el Kurdi Gábor népzenész, hangszerkészítő népi iparművész. 

Kurdi Gábor befogadó intézménye a tornaljai Kazinczy Ferenc Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola, ahol elsősorban néptáncot tanít, de a környék többi iskolájában is szívesen látják. A Petőfi  Program ösztöndíjasának közreműködésével a sajógömöri alapiskolaban pár hete alakult az intézmény diákjaiból egy kisebb citerazenekar, akik be is mutatkoztak Kurdi Gábor estjén. 

„Beindult egy érdekes zenei foglalkozás, amelyben egy rendhagyó zeneóra keretében minden osztály megismerkedhet népi hangszerekkel. Ez hétről hétre mindig más osztályt jelent, ezenkívül még citerát tanítok a gömöri alapiskolában, ezenkívül még a tornaljai művelődési háznak vannak különböző zenei képzései, citera oktatás, duda oktatás, nyáron tábor – ezekben tevékenykedek még“ – árulta el a Petőfi  Program ösztöndíjasa. 

A Tornalján tevékenykedő Kurdi Gábor neve egyébként nem ismeretlen a városban és a gömöri régióban, hiszen évek óta aktív résztvevője a településen megrendezett Hagyományok Napjának, állandó előadója a pár évvel ezelőtt elindult Népzenei Tanodának, valamint kulcsembere a tornaljai székhellyel létrejött és működő, autentikus népzenét játszó együttesnek a Szakállas Farkas Gömöri Dudazenekarnak.

Petőfiből jöttem: Kurdi Gábor népzenész önálló estje Tornalján
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.