2019. szeptember 5., 14:00

Ötvenöt év az emlékezet szolgálatában

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum ünnepségre hívta mindazokat, akik munkájukkal, segítségükkel hozzájárultak az immár öt és fél évtizede létező jelentős kulturális intézmény gazdagodásához. Nagy Iván, az intézmény nemrég kinevezett új igazgatója egyúttal hét embernek adott át elismerő oklevelet és megnyitotta a múzeum történetét bemutató kiállítást.

Csallóközi Múzeum
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: B. Vida Júlia

Egy népnek csak akkor van jövője, ha múltja is van, ennek szellemében munkálkodtak a múzeum egykori létrehozói és dolgozó és ezt teszik a mostaniak is, mondta ünnepi beszédében a múzeumigazgató. Az intézmény ennek köszönhetően túlélte a nehezebb időszakokat is.

Ma is úgy gondoljuk, hogy ebben a múzeumban történeteket kell mesélni, a saját és elődeink történeteit”

– hangoztatta annak kapcsán, hogy a múlt iránt egyre többen érdeklődnek. Ennek egyik példája a családfakutatás vagy éppen a községnevek eredete iránti fokozott érdeklődés. A Csallóközben több mint 60 település neve személynév eredetű, s mindegyikhez egy történet kapcsolódhat. A világ körülöttünk sokat változott, s ebben az új korban kell megkeresni a múzeum új helyét és küldetését, mondta.

Fotó:  B. Vida Júlia

Nagy Iván fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Csallóközi Múzeum nemcsak Dunaszerdahely, hanem az egész tágabb régió múltját kívánja bemutatni interaktív, sőt akár provokatív módon is az új időknek való megfelelési vággyal. Ehhez kérte mindenki segítségét.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke megköszönte Zsigmond Tibor előző igazgató munkáját és sok sikert kívánt az új intézményvezetőnek. Aki idelátogat, az egy fejlődő, nagyrészt magyarok lakta városba, a sport és termálfürdő városába érkezik és fontos lenne, hogy a múzeumba is elmenjen, s talán akkor megszüntethetők az előítéletek a magyarok és szlovákok között. Annál is inkább, mert ezen a tájon mindig is békességben éltek egymással az emberek.

Fotó:  B. Vida Júlia

A megye alelnöke szólt a szülőföld szeretetéről is, az Aranykertről, amely sárgálló búzamezőjével és erdeivel gyönyörű, múltját pedig kutatni kell. Egyúttal sok sikert kívánt az intézmény kollektívájának a további munkához.

Az ünnepség végén került sor az elismerő oklevelek átadására, majd ezt követően étel-ital mellett kötetlenül folyt tovább a közös emlékezés és ünneplés.

Fotó:  B. Vida Júlia

A múzeum jubileumi ünnepségéről bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak.

Csallóközi Múzeum
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.