2022. április 3., 15:08

Múltidéző irodalmi barangolás

A Pro Museum Társulás jelentette meg Galo Vilmos történész szerkesztésében a Múltra nyíló kapu – Válogatott írások a régi Komáromról című kötetet. A Pro Museum könyvek 5. része Németh Istvánnak, a Dunatáj egykori újságírójának 88 témába vágó, élvezetes cikkét tartalmazza.

komárom
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az új kötet „előzményének“ Mácza Mihály Komáromi anziksz című könyve tekinthető, mert abban is hozzávetőleg 100 rövidebb, értékes, könnyen emészthető írás szerepel, amely korábban a helyi sajtóban jelent meg.

– Úgy gondoltam, hogy Németh István írásait is össze kell gyűjteni. A régi Komáromról szóló, 1971 és 2019 között a hajdani Népművelés című országos lapban, továbbá a Dunaj és Dunatáj című regionális hetilapban, illetve az internetes portálokon megjelent 88 cikkét sikerült összegyűjteni – mondta el Galo Vilmos, aki ezeket vaskos kötetbe szerkesztette, ellátta képanyaggal, s a társulásuk kiadta a Múltra nyíló kaput.

A jelenleg 78 éves Németh István a régi Komáromról sok fényképet is készített, de sajnálatos módon nagy részük elkallódott. A megmaradtakból több bekerült a kötetbe, s a szerkesztő további képekkel egészítette azokat.

Tudvalevő, hogy a szerző régi komáromi iparos családból származik, s lokálpatriótaként az írásaiba személyes élményeit is belefoglalta.

A szüleitől, nagyszüleitől hallott komáromi történeteket írói vénájának köszönhetően élvezetessé tette. Bár nem történész, mégis szakszerűen vázolja a helyi eseményeket, máskor pedig irodalmi stílusát villantja fel a színes „mesékben”

– fejtette ki Galo Vilmos. Az elmesélt történelem című fejezetben fiktív párbeszédek is találhatók, például az I. Valentinianus császár Brigetióban, vagyis a mai Dél-Komáromhoz tartozó Ószőny valamikori „helyén” bekövetkezett halálát megjelenítve az írásban, és az országszerte híres Komáromi Kalendárium történetét is ilyen módon, színes dialógusokon át, a novella, illetve az elbeszélés műfajához nyúlva, örökítette meg. Ugyancsak élményszerű annak leírása is, hogy a komáromi szabók hogyan mentették meg városukat a török veszedelemtől – ebben a nagymamájától hallott komáromi legendát dolgozta fel. A Kisebbségi Kulturális Alap és Komárom városa által támogatott könyv 400 példányban jelent meg.

A mai rohanó világunkhoz nagyon illenek ezek a rövid, tartalmas írások, amelyekből néhány akár a tömegközlekedési eszközökön vagy egy csésze kávé mellett is gyorsan elolvasható.

A kötet egyetlen komáromi lokálpatrióta könyvespolcáról sem hiányozhat, de azoknak is élvezetes olvasmány, akik a híres város gazdag múltja iránt érdeklődnek. Egyúttal minden olvasót meghívok az április 5-én 17 órára a Zichy-palota Alapy Gyula-termébe tervezett könyvbemutatónkra, amelyen elbeszélgetünk a szerzővel, illetve dedikálja is a kötetét. 

Megjelent a Magyar7 2022/13. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.