Ma van a Táncház Napja

Zsebik Ildikó 2019. május 11., 09:37

A táncházmozgalom ötlete a  Bihari Együttestől származik. Ők vetetteték fel először  egy táncház  szervezésének gondolatát. Élő zene nélkül viszont nincs táncház. Így került a képbe a népzene elkötelezett párosa, Sebő Ferenc és Halmos Béla.

Fotó: Google.hu

Az első táncház megrendezésére 1972. május 6-án került sor Budapesten a  Liszt Ferenc téren, ahol Sebőék szolgáltatták a „talpalávalót”, és a Bihari Együttes volt a  házigazda. A rendezvény olyan sikeresnek bizonyult, hogy az utcáról betérő emberek érdeklődését is  felkeltette. Amíg a Bihari táncegyüttes továbbra is a szakszerű táncházat szerette volna folytatni, addig Sebőék és a Bartók Együttes jó ötletnek tartotta kinyitni az ajtókat, és beengedni a táncolni vágyókat. Ezek után ők vitték tovább a táncházak szervezését. A táncházmozgalom tehát az 1970-es évek elején indult, szellemi előkészítőjének a Gyöngyösbokréta mozgalom (1931-1944),  a Magyar Állami Népi Együttes megalakulása,  amatőr népi együttes létrejötte, az 1960-as években a Röpülj páva TV-vetélkedő, valamint Kallós Zoltán személye tekinthető.

A táncház a városi fiatalok egyik szórakozási formájává vált. A néptánctáborok lehetőséget kínáltak bárki számára, hogy a még élő, idős adatközlőktől személyesen tanulhassák meg a hagyományos kultúra értékeit.

A rendszerváltás után a táncházmozgalom intézményesülni kezdett. Elindultak a népzenei iskolák alap-, közép- és felsőfokon. A néptáncoktatás bekerült az általános iskolák órarendjébe. A Magyar Táncművészeti Főiskolán elindult a néptánc szak.

A Táncház Napját hét évvel ezelőtt, az első táncház megrendezésének 40 éves évfordulóján azzal a céllal hozták létre, hogy a Kárpát-medencei magyarság megmutathassa a táncházmozgalom értékeit a külvilágnak. 

A Hagyományok Háza idén május 11-én tartja a Táncház Napját. A budapesti rendezvénynek a Liszt Ferenc tér ad otthont,  egész napos tánctanítással, élő zenével, kézműveskedéssel várják az érdeklődőket.  A Hagyományok Háza kulturális szervezője, Nagy Viktória Flóra ezzel kapcsolatosan a következőket nyilatkozta: „A rendezvény tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról jövő, közösségi szerveződését, a közösségek alkotóerejét. Ennek érdekében minden évben felhívást teszünk közzé, hogy minél többen csatlakozzanak, Kárpát-medencén innen és túl”. A külhoni magyar községek közül idén Nagybereg, Óbecse, Brassó, Kézdivásárhely és Temesvár táncosai  csatlakoztak a kezdeményezéshez. A programsorozat már május 8-án elkezdődött, Budapest-szerte néptáncos flashmobokkal találkozhattak az emberek . Május 10-én, 19 órától a Hagyományok Házában  tartották a Forrás Néptáncegyüttes és a Kárpátalja Néptáncegyüttes Levelek Kárpátaljáról című táncos előadását.

Ma délelőtt a szervezők a gyermekek és a családok számára készültek  táncos-zenés programokkal, majd 19 órától rendezik meg a táncházat a Hagyományok Házában, 19.30-tól a Zeneakadémia Nagytermében pedig ünnepi népzenei koncertet és díjátadót tartanak. Természetesen nemcsak Budapesten, hanem országszerte gazdag program várja az érdeklődőket.

Szóljon ez a nap a néptáncról, a népzenéről, kicsiknek-nagyoknak, országhatáron innen és túl!

 

0 HOZZÁSZÓLÁS