2020. január 25., 09:09

Hazai mestereink műremekei az izsai múzeumban

Magyar kézművesség a Felvidéken – válogatás szlovákiai magyar kézművesek alkotásaiból címmel január 24-én az izsai Kelemantia Római Kori és Néprajzi Múzeumban, a község támogatásával nyílt meg a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség szemet gyönyörködtető vándorkiállítása.

Galéria
+11 kép a galériában
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Miután Kaprálik Zsuzsa néprajzos, a 2013 óta állandó és időszakos tárlatokkal működő izsai múzeum vezetője köszöntötte a földszinti kiállítótermet megtöltő látogatókat, többek között a községi önkormányzat, a szövetség és a Duna Menti Múzeum képviselőit, átadta a szót az utóbbi egyik elnökségi tagjának, Neszméri Tündének. A Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség 2018 nyarán alakult meg. Célja a hazai magyar kézművesség újjáélesztése, megtartása és a mesterségek oktatása – emelte ki beszédében Neszméri. Javarészt pályázati pénzekből fedezi a tevékenységével kapcsolatos kiadásokat, s együttműködik a Hagyományok Háza Hálózattal.

Eddig két vándorkiállítás anyagát állította össze a hazai kézművesek által a pályázati felhívásaira beküldött alkotásokból.

Azok közül a Hagyományok Háza munkatársaiból, illetve népi iparművészekből alakult zsűri válogatta ki a bemutatásra érdemeseket. A két tárlat anyagát már több helyen külön-külön is közszemlére bocsátották, együtt pedig először tavaly július végén, Rozsnyón, majd a lévai múzeumban és a budapesti Iparművészeti Múzeumban állították ki. Az impozáns izsai múzeumban március 15-ig szemrevételezhető, majd a Duna Menti Múzeumba vándorol tovább a kiállítás anyaga.

Neszméri Tünde hangsúlyozta a felvidéki magyar kézművesek tevékenységének a jelentőségét, hiszen az alkotásaikkal ők is hozzájárulnak kultúránk éltetéséhez, az ősi motívumok és hagyományok megőrzéséhez.

„Köszöntöm mindazokat, akik most eljöttek közénk, bár hiszem, hogy lélekben valamennyien velünk vannak“ – szögezte le. Hozzátette, az idén tavasszal meghirdetendő 3. pályázatukra a további, köztük az izsai kézműveseket is hívják-várják.

A későbbiekben portálunkkal tudatta: szövetségüket négytagú elnökség irányítja, amelynek rajta kívül még tagjai: Göbő Sándor ügyvezető elnök (Léva), Benkó Pál iparművész (Fülek) és Nagy György, a Gömöri Kézművesek Társulásának elnöke. A szövetségbe egyénileg és csoportosan is be lehet lépni, személyenként csupán évi 5 eurós tagdíjat kell fizetni. Eddig a hazai tömörülések közül a Zoboralji Örökség Őrzői, a Gömöri Kézművesek Társulása és a füleki Motolla Kézműves Kör tartozik bele, az egyéni tagjaik pedig a Felvidék szinte minden táját képviselik.

Domin István, Izsa polgármestere az érintetteknek köszönetet mondott azért, hogy a sokrétű, mutatós tárlatanyag bemutatását az általa irányított községben is lehetővé tették.

Mint kiderült, jelenleg e földszinti vándorkiállításon kívül, az 1. emeleten római kori és néprajzi műtárgyaknak ad helyet a múzeum, a 2. emeleten decemberben megrendezett karácsonyi tárlatuk január végéig látható, s nemrég bontották le az egyiptomi időutazásra hívó anyagot. Az intézmény hangulatos, kemencével is felszerelt udvara pedig vélhetően az idei nyár végéig, pályázati támogatásból kézműves műhellyel gazdagodik.

A szervezők köszönetet mondtak a két ifjú komáromi tehetség: Korpás Réka (ének, koboz) és unokatestvére, Lakatos Áron (hegedű) közreműködéséért, akik kalotaszegi hajnalival és csárdással, valamint moldvai dalokkal emelték a megnyitó színvonalát. Továbbá Csizmár Irén helyi lakosnak, aki öt tepsi messze földön híres, izsai rétest sütött az ünnepség zárófogadására.

A kiállításon bő hét héten át lehet mustrálgatni a szebbnél szebb alkotásokat: hímzéseket, viseleteket, nemezsüvegeket, csipkecsodákat, rongybabákat, gyöngyékszereket, aratókoszorúkat, különböző technikákkal készített hímes tojásokat, bőrtáskákat, tarsolyokat, kerámia edényeket, csuhé és gyékény dísztárgyakat, templomi karzatkazettákat, fafaragványokat, szobrokat, fém használati tárgyakat, gyapjú szőnyegeket... – a hazai magyar kézművesség megannyi elbűvölő műremekét!
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.