2021. március 12., 14:01

Értékes, magyar csikóst ábrázoló műtárggyal bővült a pozsonyi múzeum

A Pozsonyi Városi Múzeum (Múzeum mesta Bratislavy) 2020-ban egy egyedülálló műtárggyal bővült. Az intézmény egy 1898-ból származó, pozsonyi lóversenyen átadott tiszteletdíjat (Ehrenpreis) vásárolt meg. A magyar csikóst ábrázoló tiszteletdíjat az 1898. május 3-án megrendezett ligetfalui lóversenyen adták át, amely Ferenc Ferdinánd főherceg támogatásával valósult meg.

Fotó: Múzeum mesta Bratislavy Facebook

A magyar csikóst ábrázoló királyi tiszteletdíjat a pozsonyi lóverseny (pontosabban a nagy pozsonyi hadsereg steeple-chase) győztese, a Soproni Tiszti Lovasegylet tagja, gróf Orssich Pál hadnagy kapta ötéves Thekla nevű kancájával.

A soproni lovasegylet történelmében Orssich Pált említik a lóversenyek legsikeresebb résztvevőjeként.  

A Pozsonyi Városi Múzeum gyűjteményében található egyedülálló műtárgyat Zuzana Francová, művészettörténész mutatta be:

 

A Soproni Tiszti Lovasegylet a XIX. század '90-es éveiben felemelkedésének jeles időszakát élte. 1893-tól az egyesület tiszteletbeli elnöke Ottó főherceg, Ferenc József császár unokaöccse volt. Mindez valószínűleg összefügg azzal a ténnyel, hogy az uralkodó, illetve a Habsburg-dinasztia több tagja is rendszeresen pazar tiszteletdíjakat és nagylelkű pénzügyi támogatást biztosítottak a soproni lovasegylet által rendezett lóversenyeknek.

1897-től a lóversenyek egy részét éppen Pozsonyban tartották, pontosabban a ligetfalui lóversenypályán.

1898-ban a három versenynapból kettő Sopronban, egy Pozsonyban lett megtartva. A koronázóvárosban a legfontosabb versenyek közé tartozott az ún. nagy pozsonyi hadsereg steeple-chase (akadályverseny) és a ligetfalui steeple-chase. A győztes ló lovasának a nagy pozsonyi steeple-chase során Ferenc József császár egy tiszteletdíjat (Ehrenpreis) adott át. A lóverseny további részvevőinek pedig Frigyes főherceg és Izabella főhercegné adtak át díjakat.

A király tiszteletdíja

A ligetfalui lóversenyek jeles eseménynek számítottak Pozsonyban, ahol a helyi, bécsi, budapesti és külföldi arisztokraták találkoztak. A hölgyvilág tagjai számára ezek voltak azok a rendezvények, ahol felvonulhattak divatosabbnál divatosabb ruháikban. „Valódi élő divatlap volt a plaques tágas térsége” – írja a Nyugatmagyarországi Híradó 1893-ban. A lóversenyfutamokat mindig élénk figyelem kísérte. A versenyekről visszatérő kocsiknak minden évben nagy közönsége volt a városban, a lakosok az utakon sorakoztak, hogy megtekinthessék a futamok részvevőit.

A pozsonyi múzeum gyűjteményébe került tiszteletdíj valószínűleg az 1898. május 3-án megrendezett pozsonyi lóversenyről származik, amely Ferenc Ferdinánd osztrák főherceg védnöksége alatt került megrendezésre.

orssich
Fotó:  digitalna.kniznica
Gróf Orssich Pál hadnagy győzelméről tudósít a Nyugatmagyarországi Híradó (1898. május 4.).

A korabeli sajtó egy részletesebb jelentést tett közé a versenyen megrendezett öt lovaglási diszciplínáról, ezek között szerepel a nagy steeple-chase is. A császár tiszteletdíja mellett egy 6000 korona értékű összegről is szó esik, amelyet a magyar és osztrák Jockey Club biztosított. Ebből 5000 korona volt a lóverseny győztesének díja, 600 korona a második, 300 korona a harmadik, 100 korona pedig a negyedik helyezett díja.

Az 1898-ból származó tiszteletdíj nem csak Pozsonyhoz való kapcsolata miatt értékes, de származása miatt is. A tárgyat a kiváló bécsi Klinkosch arany- és ezüst öntvényező gyárban készítették. A gyár a XIX. század '30-as éveiben jött létre, és eleinte a Mayrhofer & Klinkosch név alatt működött.

A császári udvar által igényelt számos megrendelés miatt később a császári és királyi udvari és kamarai szállító címet kapta. Josef Carl von Klinkosch, a cég alapítójának fiát, 1879-ben nemesi rangra emelték.

A Klinkosch gyár számos díjat nyert el bécsi és párizsi nemzetközi kiállításokon, és több neves művésszel is együttműködött. A Klinkosch cég nevéhez nagyszámú és kiváló minőségű lóversenydíjak kötődnek. A pozsonyi múzeum gyűjteményében található tiszteletdíj azonban már a későbbi időszakokból származik, amikor a Klinkosch céget Josef Carl von Klinkosch fiai, Arthur és Izidor vezették.

A ligetfalusi lóversenyről származó tiszteletdíj két anyag kombinációjából készült: öntött ezüstből és fényes, fekete színnel felületkezelt fából. A fa talapzaton plasztikusan megformált növényzet emelkedik ki, amelyre egy lovas ezüstszobra lett rögzítve, aki egy ágaskodó lovon ül és ostor van a kezében. A szobor egy csikóst (lópásztort) ábrázol, a ménesek legeltetőjét és őrzőjét.

A talapzat elülső részén egy díszített ezüst kartus található, rá a következő német szöveg lett bevésve:

EHRENPREIS SEINER KAISERLICHEN UND KÖNIGLICHEN APOSTOLISCHEN MAJESTÄT FÜR DEN OEDENBURGER OFFIZIERS RENN-VEREIN. (Ő Császári és Királyi Apostoli Felsége tiszteletdíja a Soproni Tiszti Lovasegylet számára).

A talapzat hátsó oldalán szintén egy díszített kartusban a „PRESSBURG 1898” felirat látható.

A műtárgy a talapzattal együtt 44 centiméter magas. Maga az ezüstplasztika 27 cm magas, 20 cm széles, és 9,8 cm a mélysége. A fa talapzat méretei 30,2 x 19,6 cm.

A kivételes műtárgy beszerzése a Művészeti Alap (Fond na podporu umenia) támogatásával valósulhatott meg.

Forrás: Múzeum mesta Bratislavy

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.