2019. február 1., 10:12

10 éves a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ

Gálaműsorral ünnepelte megalakulásának tizedik évfordulóját a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ. A rendezvényt Szepsiben, a helyi művelődési központban tartották.

img_2657.jpg
Galéria
+19 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A gálaműsort megelőzően a kulturális központ galériájában megnyitottak egy kiállítást, amely az intézmény elmúlt tíz évének eseményeit mutatja be. A Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ (KCÚBaR), amely a Kassa Megyei Önkormányzat kulturális intézménye, az elmúlt évtizedben számos, különféle tematikájú rendezvényt, előadást és képzést kínált az érdeklődőknek, de tevékenysége középpontjában a népi hagyományok, a néptánc és a népzene áll. Nemcsak a régióból származó művészeknek, együtteseknek, népművészeti csoportoknak, hanem távolabbról, olyakor a határon túlról érkező tehetségeknek is lehetőséget ad a kibontakozásra.

Az intézmény tízéves fennállását ünneplő gálán Kupec Mihály, a Bódva-völgyi és Érchegységi Kulturális Központ igazgatója köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették az intézmény létrejöttét, illetve volt és jelenlegi kollégáinak. „Nagyon szépen köszönöm a segítséget, hogy mindig mellettem álltak, hogy létre tudtunk hozni olyan rendezvényeket, eseményeket, lehetőségeket az itt lakó embereknek, hogy érdemes legyen itt maradni, a Bódva völgyében és az Érchegység területén” – fogalmazott.

Fotó:  Fábián Gergő

Hozzátette, a kezdetetek nehezek voltak, de azóta már az intézmény tevékenysége nagyon széles skálát ölel fel. „Sokat teszünk azért, hogy minél több ember részt vegyen a kultúrában” – húzta alá Kupec Mihály, majd részletesen ismertette tevékenységüket, illetve a további terveikről is szót ejtett. „Egy modern közművelődési intézményt szeretnénk létrehozni, az internet segítségével egy olyan nyitott és innovatív hálózatot, kapcsolatrendszert létesíteni, amely nemcsak a fiatalokat motiválja, hanem az idősebbeket is hozzásegíti ahhoz, hogy bekapcsolódjanak a megye kulturális életébe” – mondta.

Fotó:  Fábián Gergő

Daniel Rusnák, Kassa megye alelnöke megköszönte a központ munkatársainak, hogy bebizonyították, a 10 évvel ezelőtt meghozott döntés helyes volt. „Dicséretre méltó a munkájuk a hagyományok megőrzése terén, ami nem egyszerű ebben a régióban, ahol viszonylag kis területen szlovák, magyar és német gyökerű népi hagyományok is honosak” – mondta. A következő évekre lendületet, kitartást és sok sikert kívánt.

A gálaműsorban fellépett a kassai Hornád zenekar, a Borievka néptáncegyüttes és a Hornád néptáncegyüttes, a Buzitai Citerazenekar, a nyíregyhái Szikes Zenekar, illetve a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes. A műsor végén a fellépők közösen léptek a színpadra, s magyarbődi táncokkal búcsúztak a közönségtől.

Fotó:  Fábián Gergő

img_2657.jpg
Galéria
+19 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.