2023. november 17., 14:05

FILMIO – Ingyenesen megtekinthető budapesti témájú filmek

150 éve, Pest, Buda és Óbuda egyesítésével született meg a mai Budapest. Az évforduló alkalomból három film ingyenesen látható a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a FILMIO-n.

Filmio
Fotó: filmio.hu

Az ezerarcú főváros az egyesítés óta megannyiszor játszott fontos szerepet magyar és külföldi filmekben és a FILMIO kínálatában is számos alkotás megtalálható, amelyek kordokumentumként tárják elénk a város mindig változó képét. Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a FILMIO különleges városnéző sétára hív, hiszen csütörtöktől vasárnapig az I love Budapest című romantikus film, a Budapest Retro című kétrészes dokumentumfilm első része és Szabó István kísérleti alkotása, a Budapest, amiért szeretem című filmek ingyenesen megtekinthetők.

Érzelmes és ironikus, valódi modern mese Incze Ágnes első filmje, amelyben két fiatal falusi lány próbál meg túlélni a nagyvárosban. Egyikük a gazdagságot keresi gengszter barátja oldalán, barátnője pedig az igaz szerelemről álmodozik. A 2000-es évek Budapestje Pohárnok Gergely képein elevenedik meg, Yonderboi zenéjével. A főszerepben Hámori Gabriella, Csányi Sándor, Kovács Martina és Lengyel Tamás láthatók”

– olvasható az I love Budapest ismertetőjében.

A Budapest retro, Papp Gábor Zsigmond alkotása kizárólag archív híradók, reklám- és rövidfilmek felhasználásával készült, s a történelemtől elvonatkoztatva azt tárják elénk, hogy milyen volt az élet a fővárosban az 1960-as és 1970-es években. Az alkotás öt fejezetben – A pesti utca, A pesti lakás, A pesti divat, A pesti autó és A pesti bisztró – idézi fel a korszak jellemző tárgyait, szokásait és helyszíneit, feltárva a város korabeli hangulatát.

Szabó István rövid etűdökből álló alkotása, a Budapest, amiért szeretem különös városnéző sétára invitál. A gyorsan tovasuhanó képeken rá lehet csodálkozni a város ötven évvel ezelőtti arcára, a film mégis elsősorban a rendező megfigyeléseit, benyomásait és fantáziaképeit tárja a néző elé.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.