Zselízen is fellépett Kiss Kata Zenekara

2019. október 11., 13:13
Kaszmán Zoltán

A 2009-ben alapított Kiss Kata Zenekar a száz koncertből álló Magyarból Jeles elnevezésű turnéja keretén belül Zselízen és Ipolypásztón is zenélt.

A folk-rock műfajában alkotó formáció – a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap Zrt. közös támogatásával – azzal a céllal hirdette meg a koncertsorozatát, hogy szellemileg, kulturálisan és anyagilag is támogassa a Kárpát-medencei magyarokat, valamint hogy erősítse a nemzeti identitást és az összetartozás érzését. 2019. október 9-én ezt tapasztalhatta meg a zselízi Művelődési Házban összegyűlt sok-sok helyi tanuló, alapiskolás és gimnazista egyaránt.

A saját szerzeményeket és népdalfeldolgozásokat is játszó zenekar száz koncertállomásból összeálló turnéja június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján vette kezdetét; azóta bejárták Horvátország és Erdély egy-egy régióját.

a zselízi tanulókkal
Fotó: Kaszmán Zoltán
a zselízi tanulókkal

„Mivel rengeteget hívtak koncertezni, és hamarosan Trianon 100. évfordulója is lesz, ezért június 4-én indítottuk el turnénkat a sátoraljaújhelyi Rákóczi Szövetség nyári táborából. (…) Egy év alatt száz koncertet tartunk szerte a Kárpát-medencében és belföldön is. Erdélyben már ezelőtt is voltunk egy hetet, akkor olyan helyeken jártunk, ahol nagyon kevés magyar él” – mondta el a zenekar énekesnője, Kiss Kata, majd hozzátette: „Az utóbbi években csaknem száz iskolában koncerteztünk, és látjuk, hogy ezzel a zenével és gondolatokkal meg lehet fogni őket.”

Ipolypásztón
Fotó: Kiss Kata Zenekar
Ipolypásztón

A magyar népzenét és a modern stílusirányzatokat egyedi módon ötvöző Kiss Kata Zenekar a Rozsnyón kezdődő felvidéki miniturné keretei között Ipolypásztót is meglátogatta, hogy az Ipolypásztói Református Egyházközség és a helyi önkormányzat szervezésében a kultúrházban is felléphessen. A turné október 10-én Muzslán, Köbölkúton és Szímőn folytatódott, a mai nap folyamán pedig Komáromszentpéteren és Naszvadon ér majd véget.

Fotó: Kaszmán Zoltán