2022. december 5., 12:47

Velünk az Isten - Adventi koncert Királyhelmecen

Az idei karácsonyra hangolódás időszakának igazán egyedi, különleges színfoltja volt az Emmánuel zenekar adventi koncertje a királyhelmeci Detty kávézóban.

emmanuel
Galéria
+13 kép a galériában
Az Emmánuel zenekar
Fotó: Zahorec László

Hamar beteltek a helyfoglalások a pár napja meghirdetett koncertre, de ez nem is csoda, hiszen a zenekar neve a környéken garancia a jó szórakozásra. A lassan 30 éve alakult nagytárkányi, Isten dicsőségét hirdető zenekar az eltelt évtizedek alatt számtalan alkalommal lépett már fel templomokban, kultúrházakban  vagy éppen kint a szabadban advent idején. Királyhelmecen pár évvel ezelőtt a Csemadok helyi alapszervezete meghívására adtak már teltházas koncertet a kultúrház koncerttermében.

Ahogy a szombati, meghitt hangulatú koncertjükön hallgattam őket a Detty kávézóban, akarva-akaratlanul összehasonlítottam a két helyszín adta élményt. Óriási különbség. Nem csak azért, mert a koncert után kézről kézre adták egymásnak a teremben ülők a zenekarvezető által odanyújtott kalapot egy kis „útravalóval“. Mindenki húzhatott belőle magának valamely szent vagy boldoggá avatott egy-egy idézetéből – egy gondolat, amin elmélkedhet az idei advent során.

Emmánuel zenekar
Mindenkinek jutott egy adventi gondolat
Fotó:  Molnár Gabriella

Oláh Bernadett, a kávézó tulajdonosa a fellépést megköszönve, meghatódva adott hálát Isten gondviseléséért. Ahogy mondta, a teremben tapintani, érezni lehetett a koncert ideje alatt a teremtő jelenlétét.  

Emmánuel zenekar
Oláh Bernadett megköszönte az Emmánuel zenekarnak a különleges fellépést
Fotó:  Molnár Gabriella

A koncert utáni kötetlen beszélgetés során a jelenlévők közül többen is elárulták, ez a közvetlenebb kapcsolat az Emmánuel-el elvarázsolta őket. Kíváncsi voltam, vajon hogy van ezzel az élménnyel maga a zenekar. Vezetőjüktől Pribék Erikától megtudhattam, hogy számukra is új még a közeg, bár ősszel egy alkalommal felléptek már ugyanitt. Elárulta, hogy a megszokott felkészülés, amikor is Szentírásból vett részleteket, verseket, valamilyen üzenetet is szokott készíteni a dalokon túl, most elmaradt. Ezt tanácsolták neki, mondván, felesleges, mert itt az emberek majd úgyis szórakozni fognak. Ezzel ellentétben, Erika legnagyobb meglepetésére, síri csendben, meghitten rájuk figyeltek. A közönséggel való közvetlenebb, a koncerttermekhez képest sokkal közelebbi kapcsolat számukra csak plusz energiát jelent. Örülhetnek a csillogó tekinteteknek, az áhitattal teli szempárok bensőséges fényének. Beszélgetésünk alkalmával megtudhattam még, hogy eddigi fellépéseik legszokatlanabb helyszíne évekkel ezelőtt a leleszi adventi koncert alkalmával egy kamion platóján felállított színpad volt. A legkülönlegesebb biztonsági előírásoknak pedig a sátoraljaújhelyi börtönben kellett eleget tenniük. Akkor léptek fel ott, amikor a fogvatartottak között volt a whiskys rabló is, akit nem engedtek a koncertre...

Itt meghallgathatja az Emmánuel koncertjének záró számát:

 

Emmánuel zenekar
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.