2018. augusztus 28., 16:31

Táncházzenészekkel ötödször

Az V. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója 2018. szeptember 1-jén kezdődik Ópusztaszeren. A Hagyományok Háza rendezvényére másfélszáz zenészt és nagyszámú vendéget várnak.

tanchazzenesztalalkozo-1-_kisebb.jpg
Médialapozó

Az V. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját szeptember első napján Ópusztaszeren rendezik. Az első négy fesztiválnak korábban a Szentendrei Skanzen adott otthont, a szervezők idén helyszínt váltottak, a tervek szerint jövőre a jeles eseményt ismét máshol rendezik.

A Találkozó ötletét Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója - a gyimesi Erdélyi Táncházzenészek Találkozó sikere nyomán – vetette fel. A rendezvény célja, hogy Magyarországon is találkozhassanak a fiatal zenészek az idősebbekkel, kicseréljék tapasztalataikat, együtt muzsikáljanak és tanuljanak egymástól. Az együttlét egyben fórum: kiváló alkalom a beszélgetésre, ismerkedésre, kapcsolatteremtésre.

 „Az összejövetel idén egy ingyenesen látogatható nyílt nappal kezdődik – tájékoztat a programról Tucsni Anna, a Hagyományok Háza osztályvezetője. - Szeptember 1-jén, szombaton tíz órától este öt óráig a zenészeké a főszerep: az érdeklődőknek megidézik az egykori falusi világot. A portákon, a tornácon muzsikálnak a zenészek, megelevenedik a falu. Ezt követően egy gálaműsor kezdődik a Szeged Táncegyüttes, s a meghívott zenekarok fellépésével.”   

A rendezvénysorozat tematikája ebben az évben sem változik, öt helyszínen, mintegy tizenöt zenekar, köztük a Juhász zenekar, a Tarsoly, a Berka, a Fokos és a Khamoro zenekar egy egész napot muzsikál végig. Minden portán táncos-udvargazda várja a betérőket, ahol tánctanításban is lesz részük. Máshol kézműves portálokon mutatkoznak be a régi mesterségek, a kosáralakú, fonott játszótér pedig a gyerekek paradicsoma, a központi színpad pedig a tematikus énektanítás, hangszerbemutató, mesemondás, táncjáték helyszíne.

Szeptember 2-án egy szakmai nappal folytatódik a program, ahol a regisztrált zenészek – négy különböző tematika alapján - mesterkurzusokon vesznek részt.

 

További nformáció elérhető ITT>>>

 

tanchazzenesztalalkozo-1-_kisebb.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.