2023. szeptember 23., 16:59

Tamburilda továbbgondolta a Halálvágy című Petőfi-verset - VIDEÓVAL

M'ért a vágy? címmel jelent meg a komáromi születésű, Budapesten élő Nagy Ildikó, azaz Tamburilda tamburás rapper-énekes-dalszerző legújabb dala és szövegvideója. A szerzemény egy magyarországi dalpályázatra készült, amelyet Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma évében hirdettek meg, s nagyszerű módja annak, hogyan kell a mai fiatalok körében népszerűsíteni a lánglelkű költőóriás verseit.   

TAMBURILDA továbbgondolta a Halálvágy című Petőfi-verset KÉPEKKEL
Galéria
+1 kép a galériában
"Mért a vágy e lázas agyban,/ Szállni csillagok fölé?"
Fotó: TAMBURILDA albuma

„Az újabb dalom egy magyarországi dalpályázatra készült, s részben Petőfi Sándor Halálvágy című versének megzenésített változata. A választható versek közül azért ezt választottam, mert úgy éreztem, hogy ekképp lezárhatok egy korábbi időszakot, s átadhatom magam egy újabb kezdetnek. Minden szinten: a zenében és az életem más területein is. Tehát esetemben a halálvágy – átvitt értelemben -- egy korábbi időszak eltemetése iránti vágyat jelenti“ – nyilatkozta a Ma7.sk-nak az ifjú tehetség.

"Mért a vágy e lázas agyban,/ Szállni csillagok fölé?/ Hogyha őt a sors haragja/ Földön csúszni rendelé./ Vagy ha száll e vágyak szárnya,/ Mért nincs rajta égi toll?/ Mely vigyen, hol a magasban/ Halhatatlanság honol;" – idézi TAMBURILDA a költő örökérvényű verssorait, amelyeket a saját gondolataival, immár 21. századi stílusban folytat. 

„Az első raprészlet főleg arról szól, hogy régebben többnyire minden fájdalmas dolgot magamba fojtottam csak azért, hogy ne bántsak meg másokat. Ezt azonban később mindig megbántam, s akkor viszont hirtelen túl sok sérelmemet  zúdítottam a környezetemre, már azzal sem törődve, hogy emiatt majd szeretnek vagy gyűlölnek-e“ – árulta el a továbbiakban.

Íme, némi ízelítő a saját rapsoraiból: „Múlhatatlan kínját magába fojtja,/ Nem sír, nem haragszik, nincs is gondja./ Miért szenved úgy titokban, el nem mondja,/ A mosolyt, mint a legszebb kincsét, szüntelen' hordja./ Hiszitek, hogy ő is olyan, mint a többi,/ Meg sem szólal, majd az egész szívét rátok önti./ Haját koszorúba fonja, álarcát felölti,/ Nem tudsz vele mit tenni, csak ölelni, majd ölni...“.   

Mint mondta: a második raprészlet pedig leginkább arról szól, hogy a múltjában nagyon gyakran változtak a körülötte lévő emberek, és sokat csalódott, ezért ma már erős bizalmatlansággal viszonyul az újabb baráti és szerelmi kapcsolatok kialakításához.

TAMBURILDA továbbgondolta a Halálvágy című Petőfi-verset KÉPEKKEL
Miért szenved úgy titokban, el nem mondja,/ A mosolyt, mint a legszebb kincsét, szüntelen' hordja...
Fotó:  TAMBURILDA albuma
Az új időszakban az egyik legfontosabb célom az, hogy a bizalmatlanságon és a félelmeken (egészséges határokon belül) minél jobban felül tudjak kerekedni. Minden szinten szeretnék teljes életet élni, és a zenémben is szabadon megmutatni azt, hogy ki is vagyok valójában“

– fogalmazta meg a célkitűzését.

Mindez rapesítve így hangzik: „Róluk szól az álmom, de ha felkelek,/ Mindig azt kívánom, inkább menjenek./ Ne várjanak, ne nézzenek, menjenek,/ Hiszen karjuk között elvérezni nem merek./ Róluk szól az álmom, de most elfedem,/  Hisz' e vak világra álmot szülni helytelen./ Amit építettem, újra kell most kezdenem,/ Hirtelen a semmim lett a mindenem“.

A M'ért a vágy? című dal Petőfi verssoraival végződik: „"És ha puszta nékem üdvben/ E világ, mért a kebel,/ Megteremtve, hogy lakóul/ Örömet fogadjon el?/ Vagy ha van szív, mely a kéjben/ Föllobogva érzene,/ Mért reám e jégtekintet?/ Boldogságnak istene!".

Az új szerzemény szövegét Petőfi Sándoron kívül Tamburilda, a zenéjét pedig szintén ő, Barvich Iván és Edvárd Máté közreműködésével írta. A felvétel Oláh Marcell Byzantine Stúdiójában és a Pál Zoltán Hangstúdióban készült. Mixing, mastering: Edvárd Máté (Nektah Music). A dalhoz párosuló szövegvideó Viski Alexandra munkája és itt található. 

TAMBURILDA továbbgondolta a Halálvágy című Petőfi-verset KÉPEKKEL
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.