2019. május 26., 12:28

Tábla őrzi a Hegysúranka emlékét

A dicső múlt egyik emléke a május 24-én leleplezett tábla, amelyet a Hegysúranka fúvószenekar emlékére az egyik alapító, Nagy Alajos nyolcvannyolcadik születésnapján lelepleztek le a Szenchez közeli Hegysúron.

Hegysúranka
Médialapozó
Fotó: Neszméri Tünde

Az emléktábla a zenész barátoknak állít emléket, az 1948-ban megalakult fúvószenekar, akár csak a többi ilyen együttes, eleinte az önkéntes tűzoltó csapat zenekaraként működött.

A Hegysúranka számos településen, még Magyarországon is fellépett. A zenekart 1954-tól vezette Nagy Alajos, aki pedagógiai érzékkel megáldva próbálta a község fiataljait is rávenni a zenélésre.

Nagy Alajos, a Hegysúranka volt vezetője
Fotó:  Neszméri Tünde
Nagy Alajos, a Hegysúranka volt vezetője

A zenekar múltját a Hegysúranka egykori tagja, Duray Rezső idézte fel. Az első sikeres szereplés a karácsonyi mendikálás volt még 1948-ban. Ezt követően tagokkal és fellépésekkel gyarapodott a zenekar.

„A gyakorlás, a próbák helyszíne a Magyarországra kitelepített Sidó Vince és családja háza volt. 1954-től a zenekar karmestere Lajos bácsi lett, aki Istentől kapott óriási tehetségét, nagy szorgalommal, tanulási vággyal igyekezett továbbfejleszteni és elsajátítani a és kottaolvasás minden csínját-bínját. Köszönet és hála neki, hogy a tudását, a zene szeretetét igyekezett minél több fiatallal megosztani. Minden 4-5 évben megszólította, összehívta az akkor tíz év körüli gyerekeket és elkezdte velük a zene alapjainak a tanítását. Akik lelkiismeretesen elsajátították az alapokat, a ritmus és kotta ismereteket azokkal megbeszélte, hogy milyen hangszeren szeretnének játszani” – emlékezett vissza a kezdetekre Duray Rezső. Sajnos a zenekar 2004-ben megszűnt, pedig addigra már olyan sok fellépés volt a hátuk mögött, hogy volt olyan időszak, amikor meghívásokat kellett lemondaniuk.

Duray Rezső, e zenekar egykori tagja a dicsó múltat idézte fel
Fotó:  Neszméri Tünde
Duray Rezső, e zenekar egykori tagja a dicsó múltat idézte fel

Duray Rezső visszatekintése után Takács Adrián polgármester mondott köszönetet a zenekari tagoknak, hogy a falu jó hírnevét keltették idehaza és külföldön is. Nagy Alajosnak pedig azt a pedagógiai érzéket köszönte meg, amellyel próbálta bevonni a fiatalokat a zenekar életébe.

A polgármester kiemelte, szerencsére vannak ilyen tettre kész emberek, mint Lajos bácsi, akiknek köszönhetően virágzik a településeken is a kultúra, hiszen szervezik, éltetik azt.

A résztvevők egy csoportja
Fotó:  Neszméri Tünde
A résztvevők egy csoportja

Takács Adrián Nagy Alajosnak emléklapot és Polgármester-díjat adományozott a Hegysúranka Fúvószenekar működésének tiszteletére, majd Nagy Alajos és lánya, valamint Duray Rezső leleplezték az emléktáblát, miközben a nagyfödémesi fúvószenekar közismert dallamokat játszott.

Hegysúranka
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.