2018. október 8., 18:38

Színültig megtelt a nézőtér a XV. Bihari János Emlékesten Dunaszerdahelyen

Bihari Jánosra, a nagyabonyi prímásra emlékeztek Dunaszerdahelyen október 7-én. Az ünnepség délután, a zenész mellszobrának megkoszorúzásával kezdődött majd este a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban egy nagyszabású gálaműsorra került sor. A rendezvényt a Dunaszerdahelyi Roma Muzsikus Polgári Társulással együttműködve tizenötödik alkalommal szervezte meg Banyák István prímás. A szervezők példaértékűnek tartják Bihari életművét, szeretnék, hogy neve ne merüljön feledésbe.

Bihari János Emlékest
Médialapozó
Fotó: Szabados Kati

Bihari János, a világhírű cigányprímás Csallóközben, Nagyabonyban született a 18. század második felében. Az elismert hegedűművész és zeneszerző a verbunkos stílus képviselője volt a reformkorban, játékáról Liszt Ferenc is nagyon elismerően nyilatkozott.  

A magyar nóta, ahogy a bevezetőben elhangzott, hungarikumnak számító műfaj, amely az ember legmélyebb érzéseit hozza felszínre. Az est folyamán olyan neves előadóművészek álltak színpadra, akik küldetésüknek tekintik a magyar nóta ápolását és népszerűsítését.

A művelődési központ nagyterme színültig megtelt a nótaszerető közönséggel. A vendégek között ott volt Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter, Csicsai Gábor, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, A. Szabó László és Horváth Zoltán, Dunaszerdahely alpolgármesterei és a környező községek polgármesterei. A rendezvény társszervezői a Csaplár Benedek VMK mellett a Csallóközi Népművelési Központ volt, amelynek igazgatónője, Jana Svetlovská szintén jelen volt az ünnepségen. A gálaest a szlovák kormányhivatal, a megye és a dunaszerdahelyi városi önkormányzat támogatásával valósulhatott meg.

A népes közönség örömére a színpadon a nótaénekes és muzsikus előadóművészek színe-java megjelent Dunaszerdahelyen. A fergeteges műsorban Kollár Katalin, Bősi Szabó László, Dóka Zsuzsa, Kosáry Judit, Benedekffy Katalin, Szeredi Krisztina, Bokor János és Szigeti Ferenc énekelt. A cigányzenekart a budapesti Lakatos Miklós prímás vezette, vendégprímásként Sárközi Pál is muzsikált, valamint a világhírű Cigány Ördögök (Cigánski diabli) repertoárjából is ízelítőt kapott a publikum. Ennek a formációnak a prímása a főszervező, a most 80 éves Banyák István unokája, Banyák István Picur.

A jubiláló Banyák Istvánt születésnapja alkalmából többek között Hájos Zoltán polgármester is felköszöntötte. Pista bácsi, ahogy az idős prímást nevezik, maga is végigmuzsikálta a négyórás előadást.

Banyák István Bihari János mellszobránál
Fotó:  Szabados Kati
Banyák István Bihari János mellszobránál

Bihari János Emlékest
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.