Szép koncerttel búcsúztatta az óévet a galántai Kodály Zoltán Daloskör

Horváth Szomolai Andrea 2018. december 31., 14:54

Szívet és lelket melengető hangversennyel zárta az évet a Kodály Zoltán Daloskör a galántai Szent István király plébániatemplomban. Családok, barátok és régi ismerősök búcsúztatták együtt az óévet a kórusmuzsika tökéletesen zengő szólamaival.

Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Fellépésekkel, versenyekkel és jótékonysági hangversenyekkel tarkított, nagy munkával telt évet zárhat a galántai Kodály Zoltán Daloskör. A kar az év utolsó koncertjét Mátyusföld központi városában, a Szent István király plébániatemplomban adta. A karácsonyi népénekekkel és misztériumokkal és népdalrondókkal tarkított előadást Józsa Mónika karnagy lélekből szóló konferálása tette teljessé, miközben a karvezető több adventi vers és irodalmi betét elszavalásával hozta el az ünnepi, lelki elcsendesülés és harmónia érzését a közönség számára.

A nagyszerű akusztikájú plébániatemplomban a kórus Kodály Zoltán Adventi énekével kezdte meg koncertjét. Felcsendült Franz Biebl Ave Maria-ja is, miután Izsák Gábor és Paszmár János énekeltek szólót. Knap Viktor hegedűn, míg Ternóczky István orgonakísérettel adta elő Francesco Maria Veracini Largoját. Ficza László furulyakísérettel örvendeztette meg a hallgatóságot. A kórusnak ezúttal Józsa Mónikán kívül a tardoskeddi származású diáklány, Bíróczi Réka is vezényelt, miközben az idén nagy sikereket elért Nemzeti Ifjúsági Kórusban is szereplő Mórocz Virág énekelt szólót tiszta és csengő hangon. Bíróczi Réka gitárjátékkal is bizonyította, hogy méltó tanárának, Józsa Mónikának dicséretére. Mikor a fiatal tehetség saját hangszer-kísérettel elénekelte Pintér Béla Mindenütt a földön című dalát, a közönség egy pillanatra azt hihette, sugárzó angyal szállt le a plébániatemplomba, hogy tolmácsolja Isten szavát. A koncert záróakkordjaként a kórus tagjai és a közönség együtt énekelték az egyik legszentebb karácsonyi muzsikát, a Mennyből az angyalt.

Józsa Mónika, Mikola Anikó díjas karnagy és egyben Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója portálunknak elmondta, rendkívül büszke a kórusra és örömmel tölti el, ha tanítványai akarnak és ki is tudnak teljesedni a zenében, a kórusmuzsikában és tisztelettel, alázattal tudják tőle átvenni akár a karnagy szerepét is.

A daloskör mögött sűrű időszak áll, az állandó hangversenyek, valamint a Veni, veni Emmanuel négy együttes koncertsorozata mellett 2018 decemberében részt vettek a 9. Krakkói Adventi és Karácsonyi Kórusfesztiválon is, ahol az ezüstsáv legmagasabb fokát szerezték meg muzsikájukkal. Az adventi időszakban a Zoborvidéken, Nádszegen valamint Galántán is több alkalommal fellépett a kórus. Józsa Mónika hozzátette, mindig igyekszenek változatossá tenni a koncertek koncepcióját, miközben bőven válogathatnak a kórus karácsonyi repertoárjából.

„Karnagy és kórus egymásra vannak utalva, a kettő nincs egymás nélkül. Nekünk jólesik énekelni, a tapsból, a nézők tekintetéből érezzük a pozitív visszajelzéseket, mikor vezényelek, látom az énekeseken is, hogy átadják magukat a muzsikának és oldódnak a zenében. A zene varázsa ezeken a koncerteken körbelengi a szívet, lelket. Ha valamilyen csoda folytán megszínesednének ilyenkor a lelkünkből kiáramló vonalak, akkor elképesztő zenei varázslat jelenne meg. Ez egy csoda, amit mi énekesek nagyon élvezünk és reméljük, hogy a közönséget is gazdagítja” – tette hozzá a templomi kórushangverseny zárógondolataként Józsa Mónika.

Képgalériánk:
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

0 HOZZÁSZÓLÁS