2021. június 25., 12:00

Rendhagyó Folk Kvartett koncert a Csallóközi Múzeumban

A dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeum a népzenétől volt hangos. A Folk Kvartett zenekar Párhuzamok és metszéspontok című műsorát élvezhette a közönség, amely különféle tájegységek dallamait mutatta be az érdeklődőknek.

Folk kvartett-Dsz múzeum
Fotó: Reczai Lilla

Hat témakört jártak körbe a Folk Kvartett zenekar tagjai, Király Miklós (prímás); Horváth Balázs (hegedű); Orsós Tamás (brácsa); Hanusz Zoltán (nagybőgő); Kuti Sándor (cimbalom). Műsoruk az I. Nyitánnyal kezdődött, amellyel egy hajdani mérai bál dallamait hozták közelebb a hallgatósághoz. 

Folk Kvartett-Dsz múzeum
Fotó:  Reczai Lilla

A II. Egy akolból című témájukkal Kolozs, Perkáta, Rimakokava térség dallamait mutatták be, s egy pásztorról szólt, aki elvesztette a juhait. A történetben a pásztor először siratja az elveszett juhokat, majd mindig megörül, amikor megtalálni véli a jószágokat. A lassú rész rondeau-szerűen visszatér, ezt Alexandru Țitruș, az egyik leghíresebb erdélyi prímás zenekarának játéka alapján játssza a zenekar. 

Folk Kvartett-Dsz múzeum
Fotó:  Reczai Lilla

III. A hajdútáncok című téma variációk egy dallamra. Szép példa arra, hogy Erdély-szerte hogyan változik egy dallam előadásmódja, tempója és ritmusa. 

IV. A zsidók zenéi Szatmártól a Sajó-mentéig tétel egy zsidó imádsággal kezdődik, amely valójában egy közismert jiddis dal: ,,Belz, Mayn Shtetele Belz". Ezután Az íz következett, amely cigánytáncokat mutatott be magyarul, erdélyi ízzel vagy szlovákosan. A hallgató (Travnyik János – Losonczy László: Kidőlt a fa mandulástól) a századfordulón közismert dal cigányzenekari hangzásban hallgatóvá változik. Ezután két szlovák cigánycsárdás következett Sáros megyéből, majd az egész egy kalotaszegi csingerálásban csúcsosodott ki. Erre válasz egy magyarszováti cigány keserves, amely egyszerűségével teremt kontrasztot. 

Folk Kvartett-Dsz múzeum
Fotó:  Reczai Lilla

A VI. téma Verbunkos dallamok keveredése volt, amely több dallamot mutatott be, dinamikus és erőteljes játékkal. A közönségnek felejthetetlen élményben volt része. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.