2024. április 7., 08:51

Örökségünk szellemi fény-kapui

Ezzel a címmel nyílt meg Bészabó András Arany János Művészeti-díjas grafikus és festőművész kiállítása a Párkányi Városi Múzeumban. A kiállítás a Csemadok Párkányi Alapszervezete által rendezett XXXVIII. Balassi Bálint Kulturális Napok keretében valósult meg.

Novotny Tihamér, Juhász Gyula, Bészabó András, Pfeiferlik Tamás
Novotny Tihamér, Juhász Gyula, Bészabó András, Pfeiferlik Tamás
Fotó: Bokor Klára

Juhász Gyula, a múzeum vezetője elmondta, szinte napra pontosan hat évvel ezelőtt nyílt Bészabó András nagy sikert aratott képköltészeti kiállítása a múzeumban, a művész most egy más oldaláról mutatkozik be - egyedi grafikai és kollázs alkotásaival.

Bészabó kiállítás
Fotó:  Bokor Klára

A művészt Novotny Tihamér művészeti író méltatta. Elmondta, Bészabó András több évtized óta a mítoszok összerakásával foglalkozik. Nála minden festmény, grafika, kollázs, tűzzománc, objekt vagy asszamblázs a Kárpát-medencei organikus keresztény kultúrából veszi táperejét, szellemi energiáját. A szkíta-hun-avar-magyar folklór több ezer éves tradícióit szinergikus összhangba kívánja hozni más művészeti ágak és tudományos elméletek eredményeivel, valamit a keresztény vallás megszentelő hagyományával.

A magyarságtudat és a magyarságszeretet sugárzik munkáiból.

Bészabó András
Bészabó András
Fotó:  Bokor Klára

„Az anyagot úgy válogattam össze, hogy az a Kárpát-medence magyarságának kultúráját lefedi. A magyar kultúrát nem lehet Szent Istvántól indítani, hiszen majdnem ötezer éves. Az alkotások lefedik ezt az időszakot, mint ahogy a képek címeiből is kiderül.

A kultúrák kereszteződései – amikor belép a kereszténység - különösen foglalkoztatnak. Nem követem a nemzetközi trendeket, egy magyar festőnek az én olvasatomban kötelező magyarkodnia, párbeszédet folytatni a magyar nemzet tagjaival”

– mondta el Bészabó András, aki ősei révén több szállal is kötődik a Felvidékhez. Kitért arra is, huszonkét technikával dolgozik, belső képét vetíti a vászonra, a grafikai vonalak a saját idegszálainak a meghosszabbításai.

Bészabó kiállítás
Fotó:  Bokor Klára

A rendezvényen közreműködött Pfeiferlik Tamás szólóénekes és Juhász Gyula múzeumvezető-versmondó.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.