Néhány gondolat a Magyar Kulturális Hét idei műsorairól, s benne Illényi Katica pozsonyi hangversenyéről

Múzsa 2018. június 21., 15:22

A családommal rajongással vártuk az idén ötödik alkalommal sorra kerülő Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét műsorát, s annak egyik csúcsrendezvényét, az Illényi Katica közreműködésével meghirdetett pozsonyi szabadtéri hangversenyt.

Fotó: Pozsonyi Magyar Intézet

Kevés ember volt a Hviezdoslav téren, aki ne tudta volna, milyen zenei irányzatot és milyen művészi színvonalat képvisel a budapesti hegedűvirtuóz. Sőt azt is sokan tudták, hogy művészete egyedi módon próbálja a klasszikus zenét a könnyű zene elemeivel ötvözni, és a nagy közönség számára érthetővé, élvezhetővé tenni. Ezért volt szinte dugig a pozsonyi Hviezdoslav tér, mely addig soha nem látott rekordszámú közönséget láthatott Illényi Katica koncertje alatt.

Aki itt volt, nem csalódott Illényi Katica kiemelkedő tehetségében. Hegedű és énekszámai az igényes zeneművek esetében is, friss és könnyed hangon értek el hozzánk, mintha valamennyi előadott szerzemény könnyen dúdolható sláger lenne, amit munka közben is szabadon elénekelhet bárki. Különösen a sokoldalúsága és a zene világában bizonyított jártassága kápráztatott el bennünket. Ilyen volt, amikor az egyik komolyzenei szerzeményt kotta nélkül énekelte el, csupán a legnemesebb hangszeren, a saját hangján utánozva a vonóshangszerek pengését. A hangverseny kiemelkedő pillanata volt, amikor az előttünk teljesen ismeretlen elektronikus hangszeren, teremin-művészeként is bemutatkozott. Nem csoda, hogy a közönség nem akarta őt elengedni. Csodás hangját, dallamainak felemelő szárnyalását reggelig is elhallgattuk volna. De eljött a záró pillanat, s azt hiszem, ilyet sem tapasztalt még soha a pozsonyi Séta tér. Több száz ember énekelte együtt Katicával magyarul a Kodály Zoltán feldolgozásában imává magasztosult Esti dalt. Bizonyára velem együtt sokan vannak, akik örök emlékként őrzik meg ennek a gyönyörű estnek az emlékét, hangulatát.

Jó volt látni és hallani, hogy az anyaország ilyen sokoldalú, magas művészi szinten teljesítő zenei tehetségekkel rendelkezik és képviselteti magát a Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét pozsonyi műsorában. Az ilyen művészek képesek megszólítani a rendezvényre kilátogató nem magyar anyanyelvű pozsonyi polgárokat, és főleg azokat, akik az eltelt évtizedek alatt identitást váltottak, de valamilyen szinten még kötődnek a magyar kultúrához és művészethez. Remélem jövőre is lesz az ideihez hasonló kiemelkedően jó programokat felvonultató magyar kulturális hét Pozsonyban, a sok rangos magyar művész között ismét ellátogat hozzánk egy-egy olyan kiváló tehetség, aki műsorával Illényi Katicához hasonló módon kápráztatja el a Több, mint szomszéd rendezvényeire kilátogató felvidéki magyar és nem magyar szlovákiai polgárokat.

A Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét idei pozsonyi műsoraiért, s köztük Illényi Katica közreműködéséért pedig hálás köszönetünk!

Képgalériánk:
Fotó: Pozsonyi Magyar Intézet

Dunajszky Géza

0 HOZZÁSZÓLÁS